prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni književni festival u Splitu

Splitska udruga za kulturu SpLitera organizira međunarodni književni festival Split Lit Int – Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean, koji će se održati od 27. studenog do 5. prosinca u Splitu.

Kao svojevrsni uvod u glavni program festivala, u subotu 27. studenog održat će se dva događanja – dječji program u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 11 sati te otvaranje izložbe u Etnografskom muzeju Split u 12 sati, pod nazivom “Moj Mediteran: Pozdravi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke, Hrvatske, Libije, Malte, Maroka, Španjolske, Tunisa i Turske”.

Riječ je o izložbi fotografija književnika i književnica koji sudjeluju u projektu Salon meets Agora. Odabir fotografija donosi uhvaćene trenutke njihovog i našeg Mediterana danas. Izložba se održava na tavanu Etnografskog muzeja i otvorena je tijekom trajanja festivala, a izložba je organizirana uz suradnju udruge Culture Hub Croatia.

Program festivala nastavit će se u srijedu 1. prosinca u kavani Bellevue od 19 sati razgovorom o Mediteranu; predstavljanjem projekta lokalnoj publici (uz sudjelovanje Brune Bebić, Vilme Benković, Alide Bremer, Edija Matića i Tanje Radmilo), a nastavit će se uz splitske književnice i književnike koji će čitati svoje radove. Sudjeluju Jasen Boko, Tonka Alujević, Edi Matić, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Dragan Markovina, Marina Vujčić, Renato Baretić, Siniša Kekez i Boris Dežulović.

Četvrtak 2. prosinca rezerviran je za dolazak međunarodnih gostiju – sudionika na projektu, a program se nastavlja u petak 3. prosinca jutarnjom šetnjom i razgovorom u gradu, turom “Salon & Agora” pod vodstvom Ivice Proface. Istog dana u kavani Central održat će se razgovor sa sudionicom projekta, Francescom Borri iz Italije, i splitskim autorom Juricom Pavičićem na temu društvenog i političkog razvoja mediteranske obale. Razgovor će moderirati Edi Matić.  Program se nastavlja u 19 sati u kavani Bellevue razgovorom “In a Foreign Land – Far Away From the Mediterranean Home” s Alemom Grabovcem (Njemačka), Ivnom Žic (Švicarska) i Dragicom Rajčić (Švicarska), a koji će moderirati Alida Bremer. Dan završava još jednim razgovorom, ovog puta između Virginie Monteforte (Malta) i Tomislava Oroza (Zadar), a koji će se dotaknuti najvažnijih problema Mediterana danas.

Subota 4. prosinca, posljednji dan festivala, započet će turom po gradu pod vodstvom Ivice Proface, a nastavit će se u kafiću Ghetto Club u 11:30, razgovorom na kojem sudjeluju Ralph Hammerthaler (Njemačka), Arianne von Graffenried (Švicarska) i Renato Baretić, a koji će razgovarati o mogućnostima postavljanja na scenu i pisanja o aktualnim krizama Mediterana. Razgovor će moderirati Bruna Bebić.

Festival je dio programa projekta “Salon meets Agora: Literary Mapping of the Mediterranean”, a koji je podržala njemačka zaklada Allianz Kulturstiftung.