prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni projekt “Pjevaj, sviraj, pleši – Oliver Dragojević”

Učenici troglasnog mandolinskog orkestra Osnovne škole Meje iz Splita te učenici 6. i 7. razreda s mentorom Markom Čupićem, prof. glazbene kulture u šk. god. 2022/23 bili su sudionici cjelogodišnjeg međunarodnog projekta “Pjevaj, sviraj, pleši: U čemu smo najbolji?” Glazba Olivera Dragojevića.

U projektu je sudjelovalo je 94 učitelja iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne gore. Projektni zadatci bili su postavljeni na način da svaki učitelj mentor odabere glazbeni žanr koji se učenicima najviše sviđa. Učenici su se mogli izražavati pjevanjem, sviranjem, plesom i pokretom.

Kako se navršava peta godina otkako nas je napustio Oliver Dragojević odlučili su se da njegova glazba bude naša ovogodišnja tema. Učenici su najprije istraživali zadanu temu, proučavali život i glazbeni opus Olivera Dragojevića i njegovih suradnika, izrađivali digitalne materijale i prezentirali ih. U ovoj školskoj godini održane su četiri međunarodne smotre projekta koje su bile prilika da se učitelji i učenici iz različitih dijelova Hrvatske i zemalja u okolini upoznaju s radom svojih kolega i učenika te razmijene svoja iskustva.

Za ove smotre učenici orkestra su pripremili i predstavili se se Oliverovim pjesmama. Bile su to pjesme koje su pratile nastavnu godinu pa su krenuli s pjesmama Vjeruj u ljubav i Jesen stiže dunjo moja. Za božićnu priredbu mandolinski orkestar je svirao pjesmu Bijeli Božić. U drugom polugodištu učenici orkestra su naučili svirati pjesme Kad mi dođeš ti i Moj lipi anđele koje su osim na Međunarodnim smotrama izveli i na Županijskoj smotri dječjeg stvaralaštva, “To su djeca” u Trogiru, školskim priredbama za Dan škole kao i na svečanoj podjeli svjedodžbi osmih razreda.

Završnom anketom ustanovljeno je da su zahvaljujući ovom projektu učenici na različite načine upoznali, oživjeli i proširili svoja znanja o glazbi Olivera Dragojevića, projekt im se jako svidio te su se izjasnili da bi rado sudjelovali u sličnim projektima.