prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodnim predavanjima obilježen Svjetski dan knjiga i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare. Kako bi dobri primjeri iz prakse bili vidljivi i dostupni široj javnosti, učiteljice I. OŠ Varaždin dr. sc. Tea Pavičić Zajec i mr. sc. Tamara Ređep organizirale su javni događaj na temu obilježavanja Svjetskog dana knjiga i autorskih prava u školama.

Događaj je bio međunarodnog karaktera, a tijekom dvosatnog online skupa šestero vrlo iskusnih i aktivnih predavača iznijelo je svoje primjere prakse vezano uz obilježavanje toga dana.

Prigodnim aktivnostima te popularizacijom knjiga i čitanja u slobodno vrijeme ovaj se dan obilježava u mnogim školama kroz različite aktivnosti i radionice. Kako bi dobri primjeri iz prakse bili vidljivi i dostupni široj javnosti, učiteljice su organizirale javni događaj na temu obilježavanja Svjetskog dana knjiga i autorskih prava u školama.

Učiteljica informatike iz VI. OŠ Varaždin Ema Štrocinger upoznala je sudionike skupa s načinom na koji učenici nižih razreda programiraju priče pomoću robota mTiny pri čemu je prikazala dobar primjer implementacije robota kao pomoćnog nastavnog sredstva u nastavni proces nižih razreda osnovne škole. Ovaj primjer prakse pokazuje uspješno povezivanje robotike s predmetima kao što su Matematika i Hrvatski jezik. Nadalje, javnom događaju pridružili su se projektni partneri iz OŠ Bistrica ob Sotli, Slovenija, ravnatelj škole Bogomir Marčinković i knjižničarka Irena Černelč sa svojim vrlo korisnim predavanjem pod nazivom „Svetovni dan knjige na OŠ Bistrica ob Sotli“ gdje su iznijeli različite metode i aktivnosti koje provode u školi kako bi potaknuli učenike na čitanje, a sam proces čitanja učinili zabavnijim i učestalijim kod učenika. Učiteljica razredne nastave u zvanju savjetnice dr. sc. Tea Pavičić Zajec upoznala je sudionike s primjenom i obilježjima e-knjige te iznijela rezultate istraživanja koji pokazuju da su e-knjige vrlo brzo zauzele mjesto tiskanim izdanjima knjiga, no većina ispitanika ipak navodi kako preferira tiskanu knjigu.

Nakon kratke pauze učiteljica informatike u zvanju izvrsne savjetnice mr. sc. Tamara Ređep predstavila je projektni zadatak: izrada e-knjige u kojem su učenici viših razreda pomoću alata Canva izrađivali vlastite e-knjige, dok se učitelj informatike u zvanju izvrsnog savjetnika Tomislav Leček iz III.OŠ Varaždin osvrnuo na temu autorskih prava te sudionike događaja podsjetio na važnost pravilnog citiranja i pisanja literature. Događaj je završio konstruktivnom diskusijom i evaluacijom, a sudionici skupa, osim što su na prigodan način obilježili Svjetski dan knjiga i autorskih prava, obogaćeni su novim primjerima i idejama koje će zasigurno implementirati i u svoje razrede.