prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mentalno zdravlje

Briga o zdravlju, a posebno mentalnom zdravlju važna je tema školskih preventivnih programa. U okviru preventivnog programa koji se zadnje dvije godine provodi u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar pod nazivom „Zdravlje prije svega” najveći dio odnosi se na brigu o mentalnom zdravlju i boljem razumijevanju sebe i drugih. U okviru programa održana je edukacija učenika i nastavnika.

Jedno takvo predavanje o mentalnom zdravlju za nastavnike je održala poznata hrvatska psihologinja prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine. U predavanju pod nazivom „Od Boomera do Zoomera: generacijske razlike u svakodnevnom životu“ objasnila je razloge generacijskih razlika među ljudima s naglaskom na socijalne promjene zadnjih 60-ak godina koje su dovele do promjena u doživljavanju i ponašanju među pripadnicima različitih generacija.

Prezentirala je i sasvim konkretne savjete kako generacijske razlike učiniti prednošću, a ne razlogom za sukobe. Govorila je o važnosti mentalnog zdravlja i brizi koju mu moramo posvetiti s naglaskom na to kako se nositi s izazovima svijeta u kojemu živimo, kako pomoći sebi i učenicima, kako bolje razumjeti ljude oko sebe. Uz nastavnike ovom inspirativnom predavanju su se pridružili i nastavnici i stručni suradnici drugih škola.

Uz predavanje za učenike, održane su i radionice za učenike. Psiholozi udruge Kako si? iz Zagreba održali su radionice s učenicima na kojima se razgovaralo o emocijama, strahovima, vježbama i tehnikama opuštanja i rješavanja problema te načinima nošenja s izazovima, a vježbali su i mindfulness. Bilo je dinamično, korisno i zabavno. U raznim situacijama učenici su prepoznavali svoja i tuđa ponašanja i osjećaje. Vrlo otvoreno su iznosili svoje stavove, želje i očekivanja, ali i probleme s kojima se nose i nedoumice na koje nailaze.

Na kraju, i nastavnici i učenicu su zaključili da su ovakva predavanja i radionice jako korisni i da bi češće trebali razgovarati o ovim temama na ovoj razini.