prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Metoda “Projekt građanin”

Učitelji, nastavnici i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji stjecali znanja o provedbi metode “Projekt građanin”.

Edukaciju su vodile profesorice Ornela Malogorski i Željka Holjević te dr. sc Zdenka Brebrić. Županijski stručni skup iz Građanskog odgoja i obrazovanja u korelaciji s međupredmetnim temama naziva „Metoda Projekt građanin“ održan je u utorak, 5. prosinca 2023. u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

Skup je bio namijenjen svim zainteresiranim nastavnicima, učiteljima i stručnim suradnicima te ravnateljima koji provode aktivnosti i/ili poučavaju Građanski odgoj obrazovanje u osnovnim i srednjim školama. Sudionici stručnog skupa osposobljavali su se za primjenu, korištenje i razumijevanje metode “Projekt građanin” u radu s učenicima osnovnih i srednjih škola te za primjenu koraka u provedbi metode “Projekt građanin”.

Predstavljen je i sadržaj priručnika za nastavnike “Projekt građanin” kao i primjer dobre prakse Gimnazije Bjelovar te iskustva sudaca procjenitelja projekata na županijskoj i državnoj razini. U zadnjem dijelu su nastavnici imali priliku osmisliti projekt i razraditi ga kroz predviđene faze. Sudionici su prošli sve faze projekta, od dijela u kojemu učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, susjedstvo, grad, država), odabira jednog od tih pitanja i problema za detaljno istraživanje, istraživanja prednosti i nedostataka pojedine alternativne politike, predlaganja javne politike koja se bavi tim pitanjem ili problemom do izrade plana akcije u kojem su detaljno opisani koraci koji se trebaju poduzeti da bi njihov prijedlog javne politike bio usvojen od nadležnih tijela. Saznali su i kako, na osnovi svojih istraživanja, razred ili projektna skupina izrađuje svoj portfelj.

“Projekt građanin” je sjajna prilika za istraživački rad, stjecanje brojnih kompetencija učenika te prilika za povezivanje gotovo svih međupredmetnih tema. Radionice i predavanja održale su voditeljica ŽSV-a Ornela Malogorski, dr. sc. Zdenka Brebrić i profesorica Željka Holjević.