prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Minuta za čitanje – čitateljski maraton

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva, 23. listopada će se održati virtualni maraton čitanja pod nazivom “Minuta za čitanje” u okviru tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

Hrvatsko čitateljsko društvo poziva knjižnice da se uključe u akciju čitanja naglas, poticanjem svojih korisnika da 22. listopada šalju na njihove adrese elektroničke pošte svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute.

Tekstovi trebaju biti povezani s temom i sloganom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige – Književnost bez granica! / Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…, odnosno s prevoditeljskom književnošću.

HČD preporuča da svaka knjižnica koja se uključi u maraton pozove zavičajnog prevoditelja/icu ili prijatelja knjižnice koji se bavi istim na sudjelovanje. Knjižničari mogu pomoći korisnicima da svoju snimku naprave u knjižnici, predlažući im knjige i mjereći im minutu u kojoj će čitati. Čitatelji u svojoj snimci trebaju, osim naslova djela i imena autora, navesti i ime prevoditelja.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. Poziv je upućen svima bez ograničenja, osim minute kako bi što više sudionika došlo do izražaja.

Dana 23. listopada knjižnice će na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu objaviti pristigle videozapise uz obvezne ključne riječi:

#minutazacitanje
#mhk
#hcd
#TkoJePreveo

Hrvatsko čitateljsko društvo 23. listopada na svojim društvenim mrežama objavit će i snimke desetak hrvatskih prevoditelja/ica koji će čitati iz svojih prijevoda romana.