prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

‘Misli na sebe – čitaj!’ poručuje se u Mjesecu hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige tradicionalno se održava od 15. listopada do 15. studenoga u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Ove godine manifestacija je posvećena važnoj temi – mladima i glasi “Generacija K.”

Dok je čovjeka bit će knjige i književnosti i potrebe za njima, istaknula je ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige, spisateljica Olja Savičević Ivančević na predstavljanju programa ove nacionalna manifestacija održanom u ponedjeljak, 10. listopada 2022. godine u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Ove godine Mjesec hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.) posvećen je važnoj temi – mladima i glasi Generacija K. Formiranje tog pojma inspirirano je postojećim podjelama generacija i označava dva ključna pojma na koja želimo staviti naglasak: knjigu i knjižnicu, istaknula je koordinatorica projekta Sara Džapo.

Svake godine održava se više središnjih programa, a među njima je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 25. 10. 2022. rješava pod nazivom Nije lako kad si mlad. Njega je predstavila voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabella Mauro, istaknuvši da uz online izvore informacija, kviz predstavlja tri knjige hrvatskih autora: Elizabeta Končić Trlek: Pošta za Li, Zoran Pongrašić: Krive su Seka i Seka i Ivana Šojat: Oblak čvoraka. Riječ je o problemskim romanima u kojima se ističe vršnjačko i elektroničko nasilje, kao i specifični problemi u odrastanju djece i mladih.

Ove su godine ukupno 242 sudionika prijavila gotovo 1900 programa, što je nešto veći broj od prethodne dvije pandemijske godine. Svi programi dostupni su za pretraživanje na mrežnoj stranici manifestacije.

Svečano otvorenje održat će se u petak, 14. listopada u 12 sati u Biogradu na Moru u tamošnjoj Gradskoj knjižnici koja se nedavno preselila u novi, veći prostor.