prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilne aplikacije u GLOBE programu

GLOBE program razvio je nekoliko “pametnih” aplikacija koje će učenicima približiti znanost i znanstvena istraživanja. Uz ove aplikacije koje se predstavljaju, učenici Osnovne škole Ivan Filipović i Osnovne škole Antun Mihanović iz Osijeka, postaju produžena ruka znanstvenika u svakom kutku našeg planeta.

 

 

Često se žalimo kako učenici previše svoga vremena provode ispred računala ili uz mobitel koristeći razne aplikacije.

GLOBE program (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) – Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša, znanstveno je obrazovni program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Ovim programom, učenici u neposrednom okruženju obavljaju kontinuirana mjerenja u području atmosfere, vode, tla i biljnog pokrova. Prikupljeni se podaci koje učenici prikupe unose se u jedinstvenu svjetsku bazu podataka GLOBE programa. Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i terenskim radom, razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos prema okolišu.

Rezultati učeničkih mjerenja i praćenja niza parametara iz okoliša više od 20 000 uključenih škola iz više od stotinu zemalja cijelog svijeta, slijevaju se u jedinstvenu GLOBE bazu podataka. Pristup podacima dostupan je sudionicima programa GLOBE, ali i drugim zainteresiranim sudionicima na mrežnoj stranici GLOBE

U posljednjih nekoliko godina GLOBE je razvio nekoliko mobilnih aplikacija koje omogućavaju učenicima unos podataka na licu mjesta. Aplikacije pružaju mogućnost fotografiranja područja uzorkovanja i slanje svih prikupljenih podataka u istom trenutku. Razvojem aplikacija, GLOBE program omogućio je uključivanje građana u prikupljanje podataka. Učenici uključeni u GLOBE program godinama su uključeni u “Citizen Science”, a ovim putem se krug djelovanja znatno proširuje.

GLOBE Observer je aplikacija koja omogućava građanima sudjelovanje u prikupljanju podataka o promjenama u okolišu čime daju prilog znanstvenim istraživanjima. U ovoj aplikaciji do sada su u Hrvatskoj dostupne četiri mogućnosti:

1. GLOBE clouds

Učenici u svakom trenutku mogu odrediti postotak prekrivenosti neba oblacima, vrstu oblaka i tragova aviona, fotografiraju naoblaku, dok aplikacija sama određuje lokaciju. Kada su podatke unijeli u aplikaciju, mogu ih odmah poslati u GLOBE bazu podataka. Učenici svoje opažanje mogu usporediti sa opažanjem NASA-inog satelita.

2. GLOBE mosquito habitat mapper

Ova aplikacija ima veliku ulogu u zemljama u kojima komarci prenose različite bolesti. U školama se počela koristiti prije dvije godine. Škole su izradile su projekt od rasprostranjenosti ličinki komaraca u okruženju Osijeka. Mobitelom i nastavkom za kameru, učenici fotografiraju svaku prikupljenu ličinku, a aplikacija sama određuje kojoj vrsti komaraca pripada.

​3. GLOBE Land Cover

Budući da NASA-ini sateliti ne mogu sve snimiti tako detaljno kao čovjek, ovo je odlična aplikacija kojom znanstvenici dobivaju stvarni uvid u pokrovnost sa tla. Učenici fotografiraju i određuju pokrovnost u svakom mogućem trenutku, šalju podatke u GLOBE bazu podataka. Zatim uspoređuju svoje opažanje s opažanjem NASA-inog satelita.

4. GLOBE Trees

Posljednja u nizu aplikacija koja nam je dostupna, omogućuje učenicima odrediti visinu stabla pomoću mobitela. Oni će slijediti upute, a aplikacija sama izračuna visinu stabla. Prikupljene podatke i fotografije šalju u svjetsku bazu podataka. U okviru European Phenology Campaign razvili su aplikaciju GrowApp. Učenici nekoliko puta tjedno fotografiraju stablo s istoga mjesta i stvaraju kratku animaciju o promjenama na tome stablu tijekom godine. U okviru ovog projekta škole se udružuju i uspoređuju istovrsna stabla u različitim dijelovima Europe.

Sve ove aplikacije, omogućile su nam provođenje GLOBE programa i za vrijeme nastave na daljinu. Učenici su imali dobar razlog izaći, prošetati u prirodi i istraživati.