prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Heide

U vremenu od 16. do 20. svibnja 2022. godine održana je treća mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Get to know us”. Domaćin mobilnosti bila je Fridrich-Elvers-Schule koja se nalazi gradu Heide u pokrajini Schleswig-Holstein na sjeveru Njemačke.

Cilj projekta je osigurati podizanje razine vještina ranjivih skupina učenika. U projektu sudjeluju škole za učenike s teškoćama iz Austrije, Irske, Njemačke, Sjeverne Irske, Slovenije i Hrvatske. U mobilnostima sudjeluju samo učitelji, a Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina predstavljali su ravnatelj Marin Vučić i učitelji edukacijski rehabilitatori Ines van Hoek, Dejan Pandža i Renata Kos.

Prvog radnog dana sudionici mobilnosti okupili su se u prostoru škole Fridrich-Elvers-Schule u kojoj se školuju učenici sa socio-emocionalnim teškoćama. Škola djeluje i u Dječjoj bolnici te ima podružnice u gradovima Hennstedt, Lunden, Tellingstedt i Wesselburen. Sudionici mobilnosti sudjelovali su u radionici o emocijama i ponašanju. Radionicu su vodili ravnatelj Friedeman Kern i edukacijska rehabilitatorica Hannah-Suzanne Skopnik.

Drugog radnog dana sudionici su bili raspoređeni u razrede i promatrali nastavu. Učiteljice Ines i Renata boravile su u kombiniranom razrednom odjelu učenika od 1. do 4. razreda i promatrale nastavu likovne kulture, a ravnatelj i učitelj Dejan promatrali su nastavu tehničke kulture u starijem razredu. U kasnim prijepodnevnim satima sudionike mobilnosti primio je gradonačelnik gospodin Oliver Schmidt-Gutzat. Nakon ručka u školskoj kantini, sudionici su posjetili kuću Brahms u kojoj je upriličen koncert. Na klaviru je svirala Irina Kan, učiteljica glazbe u školi Fridrich Elvers Schule.

Srijeda je bila rezervirana za izlet na otok Sylt. Sylt je otok u Sjevernom moru, a s kopnom je povezan željezničkim nasipom. Vlak vozi do mjesta Westerland. U mjestu postoji nekoliko desetaka radnji za iznajmljivanje bicikla pa se otok može obilaziti biciklom. Osim vožnje biciklom turisti mogu platiti ulaznicu i sunčati se na pješčanoj plaži. Kupači u moru su rijetki jer je more vrlo hladno.

U četvrtak su sudionici mobilnosti bili raspoređeni po drugim školama. Sudionici iz Hrvatske boravili su u Westküstenklinikum Heide, odjelu psihijatrije i psihoterapije za djecu i mladež gdje je smješten jedan razredni odjel. Broj učenika je promjenjiv, a učenici tamo borave nekoliko mjeseci. Domaćica je bila učiteljica Brigitte, jedna od učiteljica koja radi s učenicima. Učiteljica Brigitte predaje engleski, umjetnost i domaćinstvo, a na posao dolazi sa svoja dva psa. Psi djeluju kao terapijski psi. U terapiji se koriste i druge životinje. Nakon boravka u bolnici sudionici su se okupili u Fridrich-Elvers-Schule gdje su uživali u zalogajima koje su za njih pripremili učenici.

Posljednjeg dana mobilnosti održan je radni sastanak tijekom kojeg su sudionici usmeno evaluirali boravak u Heideu te je dogovoreno vrijeme sljedećeg virtualnog sastanka i dogovoren je nacrt sljedeće mobilnosti koja će se održati u listopadu u Beču.