prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Poljsku

Od 13. do 18. siječnja 2014. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” OŠ Koprivnečki Bregi, Sunčica Vuljak i članice učiteljskog Comenius tima, Ivana Biluš i Vlatka Kunić te učenice Dotoreja Blažeković, Petra Puž i Leonarda Tomiek iz 7. razreda te Tihana Mustaf iz 8. razreda, odradile su mobilnost u Poljsku, jednu od šest zemalja partnera.

S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela prošle školske godine, kada su odradili tri mobilnosti – u Latviju, Rumunjsku i Italiju, a ove školske godine i u Tursku. Ovo je bila druga mobilnost za učenike naše škole nakon Turske. Učenice koje su sudjelovale u mobilnosti članice su učeničke Comenius skupine koja djeluje od prošle školske godine.

Odabrane su za ovu mobilnost jer su se istaknule svojim radom u skupini – izrađivanjem prezentacija, rječnika, kuhanjem i mnogim drugim aktivnostima. Ovom bismo se prilikom željeli zahvaliti Općini Koprivnički Bregi koja je financirala avionske karte za učenice naše škole.

Učenice su bile smještene u obiteljima učitelja škole domaćina. Tijekom dana zajedno smo sudjelovali u programu koji su za nas osmislili naši domaćini, a u večernjim i jutarnjim satima djevojke su se imale prilike družiti sa svojom novom obitelji i upoznati iz prve ruke način života u Poljskoj. Obitelji su se jako potrudile da se naše učenice tamo osjećaju kao kod kuće.
Tijekom našeg boravka u Poljskoj bili smo smješteni u Poznanju, gradu koji se nalazi u zapadnom dijelu Poljske na rijeci Warti.

Taj grad koji ima više od pola milijuna stanovnika peti je po veličini poljski grad, industrijski je, trgovački i istraživački centar. Također je značajan kao univerzitetski grad i prometno čvorište koje povezuje Berlin i Varšavu. Imali smo priliku vidjeti otok na rijeci Warti na kojem je smještena katedrala koja je značajna po tome što je prvo biskupsko sjedište prvi puta spomenuto davne 968 godine, a u njoj su pokopani prvi poljski vladari. U arheološkom parku saznali smo kako se tijekom stoljeća razvijala tadašnja utvrda te od kojih je materijala i kako bila izgrađena. Posjetili smo i utvrdu VII u kojoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio koncentracijski logor. Oduševila nas je i poznanjska župna crkva, monumentalna barokna građevina posvećena Sv. Stanislavu.

U franjevačkoj smo crkvi vidjeli najveće europske jaslice, a u petak u podne na vijećnici u centru grada odbrojavali smo sate gledajući kako se dva metalna jarca bodu rogovima 12 puta. Poznanj i ljubiteljima kupovine nudi jedinstveno iskustvo, jer se tamo osim uobičajenih trgovačkih centara nalazi i trgovački centar smješten u staroj pivovari koji je zanimljiv po svojoj arhitekturi, ali i zato jer se u njemu osim dućana nalaze i galerije, a tamo se mogu pogledati i kazališne predstave.
Osim Poznanja imali smo priliku posjetiti i gradić Nowy Tomyśl, gdje smo u Muzeju košaraštva i uzgoja hmelja sudjelovali u radionici izrade božićnih vijenaca za vrata. U Puszczykowu smo posjetili Muzej Ardayja Fiedlera, čije ime nosi škola naših domaćina. Fiedler je bio poznati putopisac koji je proputovao cijeli svijet, a njegove su knjige prevođene na brojne jezike.

Škola naših domaćina osnovna je škola. Pohađaju ju učenici od 1. do 6. razreda, koliko u Poljskoj traje osnovna škola. Engleski jezik uče od prvog razreda, ako i informatiku, ali nemaju prilike učiti drugi strani jezik, sve dok ne završe osnovnu školu. Učitelji i učenici škole ljubazno su nas primili, prikazali nam božićni igrokaz i pokazali nam svoje učionice, a prisustvovali smo i nastavi. Neke su učionice opremljene pametnom pločom, u nekim se nalaze tepisi na kojima najmlađi odrađuju dio nastave. Saznali smo da je škola „usvojila“ jednu učenicu iz Afrike, pa dva puta godišnje održavaju školski sajam na kojem skupljaju novac i tako toj djevojci omogućuju školovanje.

Iz Poljske smo se vratili puni prekrasnih utisaka i nadamo se da ćemo na isti način uspjeti oduševiti naše goste kada nas posjete u ožujku.