prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u Ptuj

Nastavno osoblje Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina sudjeluje u Erasmus+ projektu “Get to know us”. U sklopu projekta u vremenu od 20. do 24. ožujka 2023. godine održana je peta mobilnost nastavnika čiji je domaćin bila Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka iz Ptuja.

Partneri u projektu su škole u kojima se školuju učenici s teškoćama: Schulzentrum im FIDS Quellenstraße, Beč, Austrija, Friedrich-Elvers-Schule, Heide, Njemačka, Joseph’s Special School, Galway, Irska, Thornfield House School & Outreach Services, Belfast, Sjeverna Irska, OŠ dr. Ljudevita Pivka, Ptuj, Slovenija i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin, Hrvatska.

Prvog dana mobilnosti partneri su obišli prostor škole domaćina kroz koji ih je provela ravnateljica mag. Lidija Marin. Koordinatorica projekta slovenskog tima Tanja Nikolovski predstavila je posebni obrazovni sustav u Sloveniji, a učiteljica Aleksandra Serec Šijanec predstavila je način rada mobilnog tima koji obilazi redovne škole i pruža potporu učenicima s teškoćama uključenima u redovne škole.

Drugog dana mobilnosti projektni partneri obukli su dvije različite čarape, napuhali plave balone i priključili se učenicima škole ispred gradske vijećnice kako bi zajedno obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom. Pjevački zbor škole, plesna skupina i skupina bubnjara izveli su kratki program nakon kojeg su se svi zajedno u “Pohodu s plavim balonima” odšetali do škole dr Ljudevita Pivka. Po dolasku u školu projektni partneri podijelili su se u grupe i sudjelovali u radionicama. Grupa A izrađivala je masku kurenta, grupa B kuhala je ričet i pekla štrudlu od jabuka, grupa C učila je svirati i plesati tradicionalne slovenske pjesme, a grupa D izrađivala je razglednice.

Uz učiteljice, voditelji radionica bili su i učenici, a jezik nije bio nikakva prepreka za uspješno vođenje radionica. U popodnevnom dijelu Tanja Kaučevič projektnim partnerima je predstavila aktivnosti uz asistenciju psa koje se provode u školi dr. Ljudevita Pivka. Nakon predavanja prikazan je i praktični dio aktivnosti u kojima su uz učenike sudjelovali i sudionici mobilnosti.

Treći dan mobilnosti bio je rezerviran za upoznavanje prirodnih ljepota Slovenije. Projektni partneri su posjetili Postojnu i Ljubljanu te svi zajedno proslavili rođendan sudionice iz Sjeverne Irske.

Četvrtog dana mobilnosti, projektni partneri su se okupili u dvorani hotela Primus u Ptuju gdje je Simona Pajnkiher govorila o Halliwick konceptu plivanja za osobe s teškoćama. Nakon predavanja partneri su se preselili na bazen kako bi sudjelovali u praktičnom dijelu vježbi kojeg su vodile instruktorice Hallwick koncepta Tanja Knehtl i Sabina Dokl. Popodnevni dio partneri su iskoristili za šetnju Ptujem, a navečer su se ponovo našli u hotelu Primus na svečanoj večeri. Pozdravio ih je Primus osobno, a za zabavni dio večeri pobrinula se folklorna skupina i kurenti. Kruna večeri bila je torta s logom projekta.

Petog, posljednjeg dana mobilnosti projektni partneri posjetili su Kurentovu hišu i saznali o povijesti ovih prepoznatljivih kostima i maski. Uz do viđenja u Galwayu sudionici su se zaputili svojim domovima. Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar predstavljali su ravnatelj Marin Vučić, Ines van Hoek, Dejan Pandža i Renata Kos.