prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “STEM&GAMES: STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success”

U razdoblju od 8. do 12. svibnja 2023. godine u talijanskom gradu Roccella Ionica je održana mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “STEM&GAMES: STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success”. Partneri u projektu su nastavnici iz Španjolske, Litve, Italije, Grčke i Njemačke. Iz Republike Hrvatske sudjelovali su nastavnici Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića: Sunčica Tokić, nastavnica strukovnih predmeta iz područja elektrotehnike i računalstva te Ivana Imbrija i Vedrana Đoković, nastavnice matematike.

Organizator mobilnosti bila je srednja škola Liceo scientifico ‘P.Mazzone’, iz Roccelle Ionice. Za vrijeme mobilnosti radilo se na projektnim rezultatima: priručniku i aplikaciji. Cilj ovog projekta je približiti učenicima STEM područje kroz igru i povećati zanimanje za istim.

Prvi dan mobilnosti je započeo kratkim upoznavanjem nastavnika i upoznavanjem sa školom domaćinom. Nakon toga je uslijedio projektni sastanak na kojem se pregledavao priručnik te zadaci vezani uz izradu aplikacije “escape room”. Poslijepodne je bilo rezervirano za ručak dobrodošlice nakon kojega se išlo u posjetu tvornici prirodnih proizvoda.

Drugi dan mobilnosti su nastavnici posjetili grad Reggio Calabria. Tamo su se upoznali s talijanskom povijesti, posjetili muzeje, iskopine i stare građevine. Kroz ugodno druženje su međusobno razmjenjivali iskustva u obrazovanju i upoznali se sa školskim sustavima u državama partnerima.

Treći dan mobilnosti nastavnici su išli u organizirano razgledavanje Roccelle Ionice nakon čega su išli na izlet u gradove Gerace i Locri. Tamo su posjetili muzej talijanske povijesti i stare ruševine.

Četvrti dan mobilnosti je započeo posjetom školi Istituto Superiore d’Istruzione Tecnica E.Maiorana, također u Roccelli Ionici. Navedena škola je povezana sa školom domaćinom te imaju istu ravnateljicu, ali je ona tehnička. Učenici su prezentirali svoje programske kodove, skulpture izrađene 3D printerom, robote i razne elektroničke uređaje koje su sami sastavili. Obilaskom škole nastavnici su posjetili laboratorije iz kemije, fizike i drugih prirodnih predmeta kao i elektrotehničke i elektroničke radionice. Nakon obilaska škole nastavnici su se uputili na oproštajni ručak u tradicionalni restoran koji poslužuje proizvode od biljke bergamot nastale križanjem gorke naranče i limuna. Nakon ručka su posjetili farmu bergamota gdje su imali priliku vidjeti kako se biljka obrađuje. U sklopu restorana je i dućan gdje su mogli kupiti razne proizvode od bergamota.

Peti dan mobilnosti je održan završni projektni sastanak na kojem su se dogovarali konačni datumi za izradu aplikacije i priručnika te datumi zadnje mobilnosti. Nakon sastanka su svi nastavnici dobili certifikate o sudjelovanju.