prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Možemo učiti dok spavamo

Doima se kako su svi oni koji su pokušavali naučiti novi jezik ili prestati pušiti slušajući snimke za vrijeme sna možda bili na pravom putu. Ispostavilo se kako je, pod pravim uvjetima, ljudski mozak sposoban za učenje novog vokabulara u snu.

Navodi se tako u znanstvenoj studiji sa švicarskog sveučilišta u Bernu, objavljenoj u časopisu Current Biology. Studija pokazuje kako ljudski mozak može apsorbirati informacije tijekom sna. Sudionicima koji su spavali puštane su snimke s parovima riječi. Jedna je riječ, kao što je “tofer”, uvijek bila izmišljena, dok je druga, kao što je “kuća”, uvijek bila stvarna.

Ako je uparivanje predstavljeno tijekom specifičnog trena određene vrste moždanih valova, sudionici bi mogli odgovoriti na pitanja o riječima nakon što se probudili.

Na primjer, od sudionika je zatraženo da odrede bi li određena lažna riječ mogla stati unutar kutije za cipele. “Tofer”, koji je bio uparen s riječju “kuća”, ne može stati u kutiju za cipele, ali izmišljena riječ “aril”, uparena sa “čepom”, ipak može. Skeniranje je mozga provedeno tijekom tih testova pokazalo neuronsku aktivnost sličnu onoj kod nekoga tko je naučio novu riječ.

Sudionici nisu upamtili ništa tako složeno kao što je posve novi jezik, samo neke izmišljene riječi. Ipak, ovo istraživanje odbacuje zastarjele pretpostavke o mozgu i pokazuje koliko je sustav unutar naših lubanja dinamičan.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/.