prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na CARNET-ovom sustavu MOOC uspješno održano natjecanje učenika iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar 2021

CARNET je i ove godine ugostio i pružio tehničku podršku natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar, a kao prijašnjih godina i ove je interes učenika bio izuzetno velik.

Natjecanje učenika se odvijalo u razdoblju od 8. do 12. studenoga 2021. godine na CARNET-ovom sustavu MOOC namijenjenom za natjecanja i stručna usavršavanja. Tjedan ranije, u razdoblju od 2. do 7. studenoga 2021. godine održano je natjecanje za učitelje u kojem su po prvi puta sudjelovali i studenti.

Natjecanje Dabar svake godine bilježi snažan porast broja sudionika pa je tako i ova godina bila rekordna s čak 60 573 prijavljenih učenika iz 679 škola diljem Lijepe naše. Natjecanje ima pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Ukupno je na natjecanju sudjelovalo i značke osvojilo 42 553 učenika. Na natjecanju za učitelje i studente sudjelovalo je 439 učitelja i 73 studenta. Sve škole, odnosno sudionici prošli su proces prethodne prijave uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr .

Dabar ili Bebras međunarodno je online natjecanje  koje potiče računalno razmišljanje kod učenika. Natjecanje je prvi puta održano 2004. godine u Litvi kada je sudjelovalo 779 učenika. Već 2015. uključivalo je 55 zemalja i više od milijun sudionika. Hrvatska se u inicijativu uključila 2016. godine kada je podršku također pružio CARNET.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i Ministarstva znanosti i obrazovanja te CARNET-a.

Rezultati natjecanja kao i druge korisne informacije dostupni su na portalu ucitelji.hr.