prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na natjecanju Dabar sudjelovao je rekordan broj natjecatelja

I ove godine, od 13. do 17. studenog 2023. održalo se natjecanje Dabar koje promiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole.

Radi se o međunarodnom online natjecanju kojem se Hrvatska pridružila 2016. godine, a okuplja sve učenike od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole koji žele sudjelovati u online rješavanju zadataka iz informatike i računalnog razmišljanja.

Ove godine sudjelovalo je rekordnih 49 065 učenika koje je nadgledalo 1200 učitelja.

Natjecanje se provodilo kroz tjedan dana, online, na CARNET-ovom sustavu Loomen za natjecanja i po vremeniku koji su odredili učitelji i profesori u svakoj školi.

Kao i prethodnih godina, natjecatelji su bili podijeljeni u 5 kategorija, prema starosnoj dobi, a specifičnost, ali i posebna draž ovog natjecanja je što se za njega nije moguće pripremiti: zadaci se rješavaju samo uporabom logičkog razmišljanja. No učenici su se, po želji, mogli dodatno pripremiti uz zadatke na Vježbalištu i u virtualnoj učionici PseudoDabar.

Svi učenici dobili su digitalne značke i diplome za sudjelovanje, a 10 % najboljih učenika u svakoj kategoriji dobilo je posebne diplome i digitalne značke za izniman uspjeh.

Ovaj jedinstven izazov u Hrvatskoj organizira udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a izazov podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Više o natjecanju Dabar možete pronaći na poveznici.