prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nacionalne oznake kvalitete za projekte “ARTwinning”, “Bon App!” i “Čitam sebi, čitam tebi!”

Osnovna škola Otona Ivekovića eTwinning je škola iz Zagreba koja sudjeluje u Erasmus+ projektima od 2015. godine. U tom su se periodu, djelatnici i učenici škole obogatili novim iskustvima, znanjima, putovanjima, stekli nove prijatelje i prezentirali sebe, svoju školu, grad i zemlju u školama diljem Europe.

U školskoj godini 2021./22. škola je osvojila tri Nacionalne oznake kvalitete koje dodjeljuje AMPEU za eTwinning projekte. Pod mentorstvom profesorice Likovne kulture Vlaste Kovačević Herzog i tima, učenici viših razreda sudjelovali su u projektima “ARTwinning” i “Bon App!”, a u projektu “Čitam sebi, čitam tebi!” sudjelovali su učenici prvog razreda pod mentorstvom učiteljice u produženom boravku Senije Horvat.

Projekt ARTwinning je nastao povezivanjem učitelja Likovne kulture iz Italije, Turske, Ukrajine i Hrvatske. Sadržajem se integrirao u kurikulum predmeta, a djelomično se izvodio u okviru izvannastavnih aktivnosti. Uz pomoć digitalnih alata, kroz igru i zabavu, učenici su upoznali odabrane likovne umjetnike i kreativno se izražavali. Sudjelovali su učenici šestih i sedmih razreda.

Na TwinSpaceu projekta Bon App! može se pratiti trogodišnji rad Erasmus+ projekta “Bon Appetite, Europe!”. Tema ovog projekta bila je tradicionalna kuhinja u suvremenom okviru. Četiri sastanka u Španjolskoj, Češkoj, Portugalu i Hrvatskoj činili su glavni dio projekta, a brojne aktivnosti su se odvijale isključivo virtualno. Nositelji aktivnosti bili su učenici sedmih i osmih razreda. Posebno ističu animirani film Marketplace nastao na radionici u FKVKZ-u, Zaprešić.

U projektu “Čitam sebi, čitam tebi!” (autorica projekta Sandra Vuk) sudjelovali su učenici prvog razreda i učiteljica. U razredu su se čitale knjige čiji sadržaj opisuje različite problemske situacije djeteta u svakodnevnom životu. Značajnije aktivnosti provedene uz čitanje bile su: tri književna susreta (Željka Horvat – Vukelja, Margareta Peršić, Jelena Perčin), osmišljavanje brojalice prema priči, obilježavanje Međunarodnog dana darivanja dječjom knjigom, izložba likovnih radova u gradskoj knjižnici, izvođenje lutkarske predstave za Dan škole, suradnja s OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštela Starog, plesna koreografija na afričku pjesmu Jeruzalema. Provedenim aktivnostima učenici su usvajali nepoznate riječi, razvijali vještinu čitanja, pričanja i prepričavanja, razvijali čitalačke sposobnosti – svjesnosti o glasovima, riječima i rečenicama, slovkanju i rimovanju, što potiče kognitivni i jezični razvoj djece te interes za knjigom. Projekti se mogu pogledati na TwinSpaceu, a informirati se može na eTwinning kartici školske mrežne stranice.