prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nagrada “Luka Ritz” za vukovarskog gimnazijalca Luku Prce

Na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u petak, 12. lipnja 2020. godine, dodijeljene su godišnje nagrade “Luka Ritz”. Nagrada je pripala vukovarskom gimnazijalcu Luki Prce kao predstavniku generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje, dodijeljena nagrada “Luka Ritz”.

Nagrada se dodjeljuje jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole. Nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pripala je vukovarskom gimnazijalcu Luki Prce za ostvarena postignuća u promicanju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja kao i pozitivnog odnosa među učenicima i odraslim osobama. 

Luka je maturant jezičnog usmjerenja Gimnazije Vukovar, upravo polaže ispite državne mature i priprema se za upis na studij sestrinstva. Svestrani je mladić koji svojim osobnim primjerom, potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje, stvara i održava pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi. Ophodi se prema vršnjacima i odraslima s poštovanjem i ljubaznošću, sprječava konflikte, sudjeluje u rješavanju sukoba i potiče druge na nenasilno rješavanje sukoba. Luka nesebično pomaže žrtvama nasilja, brani slabije, potiče i podržava svoje vršnjake u pozitivnim i humanim idejama. Bez dvojbi, odgovorno i otvorena srca organizira i sudjeluje u humanitarnim akcijama, sudjeluje s drugim učenicima i nastavnicima u projektima prevencije nasilja, u organizaciji mirovnih koncerata, izložbi, tribina, konferencija, seminara, okruglih stolova, radionica, sportskih natjecanja i priredbi.

Dugogodišnji je volonter u Domu za starije osobe Primum u Vukovaru gdje se redovito druži sa starijim osobama i uljepšava im borak u ustanovi i kako Luka voli reći: “Predivan je osjećaj vidjeti koliko su sretni što imaju s kim podijeliti svoje životne priče i svoja životna iskustva prenijeti na nas mlađe”. Volontira i u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovaru gdje sa korisnicima doma redovito izrađuje čestitke za blagdane, druži se kroz pjevanje i sviranje i šetnjom uljepšava i obogaćuje dane. Volonter je i u udruzi Vukovarski leptirići – udruzi za unaprjeđenje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju gdje se redovito druži s djecom s poteškoćama u razvoju kroz igru i sudjelovanjem u rehabilitacijskim vježbama. U udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Luka i štićenici redovito druže, plešu, izrađuju kreativne rukotvorine, sudjeluju u održavanju okoliša kako bi vanjsko okruženje bilo što primjerenije i ugodnije za boravak. Uz sve nabrojano, Luka stigne volontirati i u socijalnoj samoposluzi humanitarne udruge Duga pri čemu pomaže u organizaciji prikupljanja hrane, novčanih sredstava i ostalih potrepština. Na njegovu inicijativu u školskoj kantini otvorena je „kasica prasica“ te se prikupljenim sredstvima, svaki mjesec kupuje sve što je potrebno za korisnike socijalne pomoći a dio je i gimnazijskog volonterskog kluba “Vid – vidi i djeluj”.

Sudjelovao je u skupini „Građanski odgoj“ koja promovira tolerantno i humano ponašanje, pruža smjernice kako takvo ponašanje provesti kroz razne vrste djelovanja putem volontiranja kroz udruge i na individualnoj razini. Sudjelovao je i u međunarodnom volonterskom projektu “72 sata bez kompromisa” koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Svoj doprinos pružio je u akciji “Za osmjeh djeteta u bolnici” kojim su se prikupljala novčana sredstva zahvaljujući čemu je uveden besplatan WiFi na odjel pedijatrije vukovarske bolnice i u drugim raznim aktivnostima.

Luka je sudjelovao i u brojnim natjecanjima. Posebno ističe natjecanje Hrvatskog Crvenog križa koje ima izuzetno važan cilj edukacije mladih i unaprjeđenja nacionalne doktrine prve pomoći uz motivaciju mladih za humanitarno djelovanje u zajednici. Humanitarno djelovanje je pokazao i i tijekom epidemije koronavirusa kada je zajedno sa svojim prijateljima i djelatnicima Gradskog društva Crveni križ Vukovar, pomagao starijima i potrebitima. Luka je sve ove godine bio od velike pomoći u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta kojim se promiče odgovorno i sigurno korištenje interneta kroz pripremu, organizaciju i sudjelovanje. Tako je sudjelovao u edukativnim radionicama na temu: vršnjačko kiberzlostavljanje i društvene mreže – pravila ponašanja i u nacionalnom webinaru povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pod nazivom “Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom.” u organizaciji ISŠ Zagreb i Gimnazije Vukovar za gotovo 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja. Više od 2 000 sudionika webinara učilo je tada o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.

Ovo je samo mali djelić Lukinih aktivnosti koji dokazuje kako s nama žive “mali”, samozatajni, nesebični a tako “veliki” ljudi koji nam svojim pozitivnim i empatičnim stavom i proaktivnošću pokazuju i dokazuju da svijet može postati bolje mjesto jer čovjek je doista velik onoliko koliko daje.

Luki su nagradu u vidu skulpture i knjige Luka Ritz sa srećom u džepu i osmjehom na licu, posebne povelje priznanja i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 HRK mjesečno, uručile Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade, majka Luke Ritza, Suzana Ritz. Iznimnu čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovom svečanom događanju imale su Lukina ravnateljica Giana Marović Zeko i profesorica, Lukina mentorica Sanja Pavlović Šijanović. Posebno dirljive i inspirativne riječi, nagrađenima i svim nazočnima uputila je majka zagrebačkog maturanta Luke Ritza, tragično preminulog od posljedica ozljeda koje su mu nanijeli njegovi vršnjaci dok je s prijateljem čekao autobus, citirajući Alberta Einsteina: “Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren”, poslavši poruku mladima da razvijaju vlastiti identitet temeljen na ujedinjenju u različito jer svi imaju pravo disati! Vukovarska gimnazija dobila je posebno priznanje za kontinuirano poticanje mladih na  borbu protiv nasilja, senzibilizaciju javnosti, prevenciju nasilja i promociju pozitivnih uzora i modela ponašanja.

Luki je dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Boris Mesarić, uručio dres hrvatske rukometne reprezentacije.

Ova nagrada sinonim je za humano i kreativno djelovanje u smjeru širenja tolerancije i nenasilnog ponašanja a kao što stoji na stranicama MZO: želja je da nagrada “Luka Ritz” bude znak prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući o budućnost našeg društva.

I kako Luka kaže: “Ako želite promijeniti svijet na bolje, tada vam ne preostaje ništa drugo već da vi budete ta promjena koju želite u svijetu”.