prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

NetoKids – Facebook za djecu

Desetogodišnja kći Itaya Esheta poželjela je imati Facebook račun. Itayi je odlučio ostati nepokolebljiv u odluci da kćeri ne dozvoli imati vlastiti Facebook profil uz očito argumentiranje djevojčice: „Ali tata, svi ga koriste.“  U tom trenutku, neki bi drugi roditelji popustili pred djetetovim željama, a drugi bi ih ignorirali. Eshet nije učinio niti jedno niti drugo. Složio se da djeca mlađa od 13 godina, koja je službena minimalna dob za Facebook, trebaju dobiti svoju sigurnu društvenu mrežu. Odlučio je kreirati društvenu mrežu za djecu koja se u Izraelu zove Nipagesh (Nađimo se), a u ostatku svijeta nosi ime NetoKids.

Djeca se na društvenu mrežu NetoKids prijavljuju putem svojih škola. Do sad se oko 150 izraelskih škola registriralo za besplatno korištenje u suradnji s Ministarstvom prosvjete.

“Budući da je u toj dobi dječji život zaokupljen školom, odlučili smo kreirati platformu koja će im omogućiti povezivanje s drugom djecom sličnih interesa, razmjenjivanje ideja i razgovora te povezivanje sa školom.” govori Eshet za ISRAEL21c.

Nastavnici mogu koristiti Nipagesh i na taj način s učenicima razmjenjivati zadatke i najave, započinjati i moderirati online grupne rasprave te surađivati s drugim školama u obrazovnim projektima koje koriste ovu društvenu mrežu.

Moty Kanias, direktor Jewish Agency’s School Twinning Network, kaže kako su se tri izraelske i tri južnoameričke židovske škole odlučile sudjelovati u Nipagesh pilot programu ove godine. Projekt je financiran od strane židovske agencije, LA Pincus Fonda za židovsko obrazovanje u dijaspori i Beit Hatfutsot – Muzej židovskog naroda u Tel Avivu. Projekt će se sljedeće godine proširiti i obuhvatiti 10 škola u Izraelu, a 10 u Južnoj Americi.

“Nadamo se povezivanju židovske djece iz cijelog svijeta na dnevnoj bazi kroz Itayijevu mrežu”, kaže Kanias. “Nakon istraživanja svih mogućnosti, odabrali smo Nipagesh. Platforma ima potpis i odobrenje Ministarstva obrazovanja i uistinu služi našim potrebama. Sljedeća je faza spajanje američkih škola u Južnoj Americi i Izraelu u svojevrstan trokut. Radimo s Itayijem kako bismo korisnicima omogućili platformu na što više jezika. “

Headstart kampanja proširuje mrežu

Dana 20. svibnja Eshet je pokrenuo Headstart javno financiranje kampanje s ciljem prikupljanja 75.000 NIS-a kako bi usluga u Izraelu ostala besplatna.

“Činimo nešto jedinstveno. Naš poslovni model ne temelji se na oglašavanju. Molimo roditelje da nas podrže ako misle da ono što radimo ide u dobru svrhu “, kaže Eshet.

Eshet programira već 30 od njegovih 39 godina i nada se kako će NetoKids pronaći svoje mjesto i u inozemstvu. U rujnu je potpisan temeljni poslovni model čiji je prvo ciljano tržište Europa.

“Naša je društvena mreža višejezična pa je iz tog razloga možemo bilo gdje rasporediti”, kaže Eshet. “Imao sam nekoliko zainteresiranih ponuda iz drugih zemalja.”

Šest suradnika koji stoje iza projekta Nipagesh rade iz ureda u Haderi. “Ovo je više nego puno radno vrijeme za mene”, kaže Eshet, veteran u high-tech i svemirskoj industriji u Izraelu, zahvaljujući svojoj diplomi inženjera u elektrotehnici. Njegova djeca trenutačno su u dobi od 13 i 11 godina i treće od 11 mjeseci. 

“Također želimo stvoriti aplikaciju za djecu kao alternativu društvenim aplikacijama poput WhatsApp-a, gdje je dobna granica pristupanja 16 godina, jer roditelji nemaju kontrolu nad mobilnim telefonima. Ne znaju u koje grupe njihova djeca pristupaju niti tko su sve članovi tih skupina. Dakle, želimo prikladnije alternative za razgovore u aspektu društvenih medija i pripremiti djecu za ispravno korištenje društvenih mreža kada budu stariji.”

Roditelji djece koja koriste Nipagesh / NetoKids primaju obavijesti kada njihova djeca objavljuju komentare i fotografije, znaju s kime je njihovo dijete razgovaralo, iako ne mogu čitati djetetove privatne poruke. Odrasli i djeca mogu obavijestiti administratora ako primijete nasilje, neprimjereno ponašanje ili izražavanje na mreži.

Esheta često pitaju kako je uspio relativno brzo dobiti odobrenje za Nipagesh od strane Ministarstva obrazovanja s obzirom na kompliciranu birokraciju.

Eshet objašnjava: “Dužnosnici ministarstva razumiju moj prijedlog je jer upravo Nipagesh rješenje za probleme koji imaju. Odgovorni su za odgoj djece, a tehnologija je danas dio toga. Potrebno je obrazovati i podučavati djecu kako se ponašati na Internetu, poštovati druge i naučiti ih koja su ograničenja Interneta. Osim toga, svađe koje započinju na Internetu često završavaju fizičkim ili verbalnim okršajima u školi. Na taj način omogućavamo nastavnicima da budu dio ove mreže gdje mogu kontrolirati i spriječiti ovakve vrste sukoba.”

 

Tekst i fotografija preneseni su i prevedeni s internetskih stranica http://www.israel21c.org/israeli-dad-creates-facebook-for-kids/