prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Njemački jezik u Gimnaziji Sesvete

Kad je 2003. u sesvetskoj gimnaziji uvedena fakultativna nastava njemačkoga jezika za stjecanje njemačke jezične diplome (Deutsches Sprachdiplom – DSD), nitko nije ni slutio da će ova škola u rezultatima iz njemačkog jezika postati izuzetno uspješna – kako na ispitu za jezičnu diplomu, tako i na  raznim natjecanjima, smotrama i događanjima  vezanim uz njemački jezik.

Ispit za jezičnu diplomu za učenike je besplatan, a gimazija je od strane nadležnih institucija Savezne Republike Njemačke registrirana i ovlaštena za provođenje istog. Ispit se polaže na “osnovnoj” (DSD I – razina znanja A2/B1) te na “višoj” razini (DSD II  – razina znanja B2/C1), a istovremeno se provodi u čitavom svijetu. Jezična diploma službeni je njemački dokument koji vlasnicima diplome omogućuje praćenje bilo kojeg studijskog programa u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj, a dokaz je vrlo visoke razine znanja što itekako može biti od pomoći pri dobivanju raznih stipendija. Puno je sadašnjih i bivših učenika Gimnazije Sesvete kojima je njemačka jezična diploma pomogla baš u tome. Ne treba dodatno naglašavati kako je posjedovanje ovakve diplome veliki plus u životopisu prilikom zapošljavanja odnosno konkuriranja za određeno radno mjesto.

Gimnazija se također nalazi u svjetskoj mreži škola “Schulen- Partner der Zukunft” o čemu svjedoči i plaketa na samom ulazu u školu i koja je vidljiv dokaz da se njemački jezik ovdje vrlo intenzivno i kvalitetno uči – pojedini učenici imaju tjedno čak 4-5 sati njemačkog tjedno te se po završetku gimnazije zaista mogu pohvaliti izuzetnim znanjem. Učenicima se pruža i mogućnost izravnog doticaja s jezikom na njemačkom govornom području – ne samo u sklopu učeničke razmjene i projekata nego i u sklopu stručnih putovanja – dosad se putovalo u Berlin, Graz, Beč, Klagenfurt, a planira se posjet Salzburgu te Münchenu i dvorcima Bavarske.

Više puta godišnje se održavaju i jezični kampovi diljem Hrvatske na kojima učenici, uz svakodnevno druženje s vršnjacima, mogu poboljšati svoju komunikaciju na njemačkom jeziku te se dodatno pripremati za polaganje ispita za Njemačku jezičnu diplomu. Među učenicima je posebno omiljen jezični kamp u Zadru i rad na projektu “Zadar u pjesmi” koji u prvi plan stavlja učeničku kreativnost te ih tako dodatno motivira za učenje njemačkog jezika.

Već više od petnaest godina Gimnazija Sesvete u suradnji s 18. gimnazijom Zagreb gotovo svake godine organizira učeničku razmjenu sa svojom partnerskom školom, gimnazijom “Otto-Hahn” iz grada Landau u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz. U sklopu projekata i suradnje s  partnerskom školom su dosad detaljno obrađene i prezentirane brojne projektne teme unutar kojih su učenici posjetili mnoge hrvatske i njemačke gradove.

Ove godine organizirano je putovanje u Bavarsku u sklopu projekta BayBIDS. Projekt BayBIDS učenicima koji pohađaju nastavu za Njemačku jezičnu diplomu omogućuje da se iz prve ruke, upoznaju s nastavom na njemačkim sveučilištima, a učenica Lucija Kaliniski je uz još dvadesetak hrvatskih gimnazijalaca posjetila sveučilišta u u Ansbachu, Erlangenu, Würzburgu, Bayreuthu i Bambergu.

Gimnazija se priključila i državnom natjecanju u debati na njemačkom jeziku “Jugend debattiert” u sklopu međunarodnog projekta “Jugend debattiert international”. Sesvetski gimnazijalci priključili su se i međunarodnom ekološkom projektu EarthSpeakr pri čemu su dobili priliku svoje prijedloge za očuvanje okoliša izložiti veleposlaniku SR Njemačke, dr. Klinkeu te hrvatskom ministru vanjskih poslova, dr. Grlić Radmanu.

Prošlogodišnja novosti je i uključivanje nastavnika njemačkoga jezika Gimnazije Sesvete u Erasmus projekt u sklopu kojeg je inozemnim studentima s njemačkog govornog područja omogućena realizacija stručne prakse upravo u Sesvetama od čega profitiraju i studenti i učenici, a od ove godine škola sudjeluje u međunarodnom projektu Kulturweit pod pokroviteljstvom organizacije UNESCO. Ovaj projekt zanimljiv je i koristan ne samo učenicima i nastavnicima gimnazije, već i volonterima s njemačkog govornog područja čiji angažman u školi traje šest mjeseci do godinu dana.

Suradnja gimnazije s inozemnim sveučilištima je zapravo započela još prije četiri godine kada je škola uključena u studentsku razmjenu odnosno suradnju Odsjeka za germanistiku Filozofskog Fakulteta Zagreb i sveučilišta Karlsruhe. Škola je posebno ponosna na ovogodišnja učenička postignuća vezana uz njemački jezik. Na hrvatskom finalu za prolaz na Međunarodnu njemačku olimpijadu koja će se održati ove godine u Hamburgu Hrvatsku će predstavljati Jakov Šitum, učenik Gimnazije Sesvete. Valja istaknuti i izuzetan uspjeh učenice Marije Višević koja je na međunarodnom natjecanju Europatagwettbewerb osvojila treće mjesto.

Za realizaciju svega navedenog zaslužno je troje stalno zaposlenih nastavnika njemačkoga jezika. Nastavnici gimnazije također su i licencirani ispitivači na usmenom dijelu A2/B1 razine ispita (licencu dodjeljuje Savezna Republika Njemačka), a uz svoje svakodnevne obaveze u školi nastavnici su članovi radnih skupina Ministarstva znanosti i obrazovanja, autori i recenzenti udžbenika i priručnika za nastavu njemačkoga jezika, autori videolekcija, sastavljači i ispravljači testova na državnoj maturi, članovi županijskih i državnih povjerenstava te predavači i voditelji radionica na stručnim skupovima i webinarima.

Uz stalno zaposlene nastavnike u njemačkom “timu” Gimnazije Sesvete su i  vanjski suradnici koji dolaze s njemačkoga govornoga područja – jezični asistenti iz Njemačke i Austrije te stručni savjetnici u DSD programu. Svi govore kako je njemački jezik težak, no učenici Gimnazije Sesvete svojim rezultatima dokazuju upravo suprotno.