prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Noć knjige 2024.

Noć knjige, nacionalna manifestacija koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, održat će se 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Knjižnice, knjižare, nakladnici, ustanove u kulturi, odgojno-obrazovne, znanstvene i druge ustanove, udruge i svi ostali koji se osjete potaknuti poticati čitanje i promicati knjigu, pozvani su prijaviti svoje programe u sustav Noći knjige do 22. ožujka.

Prijava programa

Programi se mogu prijaviti putem prijavnice dostupne na mrežnoj stranici Noći knjige. Programi će se moći prijaviti i nakon 22. ožujka, ali ispunjavanje prijavnice do navedenog datuma garancija je da će do sudionika stići promotivni materijali (plakati i straničnici Noći knjige).

Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena

Noć knjige 2024. tematski će propitivati na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama?

Značajne obljetnice

U 2024. godini brojimo istaknute obljetnice koje mogu poslužiti kao poticaj za osmišljavanje i pripremu događanja. To su 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić te 100. obljetnica smrti Franza Kafke. I kultni roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u 2024. godini obilježava 70 godina od prvog objavljivanja.

Organizatori Noći knjige

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Moderna vremena – portal za knjigu i kulturu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Noć knjige 2024.