prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Novine u organizaciji i provedbi natjecanja iz informatike i računalstva

U povodu jubilarne 20. obljetnice održavanja Natjecanja iz informatike i računalstva Agencija za odgoj i obrazovanje 19. siječnja 2011. godine predstavila je u Zagrebu niz novosti vezanih uz natjecanje.

Na konferenciji za novinare održanoj u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predstavljen je i pušten u rad portal www.infokup.hr, predstavljen je i novi naziv natjecanja, koje se od ove školske godine zove Infokup, nova kategorija natjecanja te suradnja s Udrugom mladih programera DUMP, koja je od prošle godine, uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agenciju za odgoj i obrazovanje, organizator natjecanja.

Viša savjetnica za informatiku Željka Knezović na otvaranju konferencije naglasila je da se od ove školske godine mijenja ne samo ime natjecanja, već cjelokupan sustav prijavljivanja učenika i mentora na natjecanje. – Natjecanje od ove školske godine nosi ime Infokup, a sustav prijavljivanja odvijat će se preko portala www.infokup.hr, koji će biti centralno mjesto na kojem će učenici i njihovi mentori moći pronaći sve informacije o natjecanju – objasnila je Željka Knezović.

Predsjednica državnog povjerenstva Zlatka Markučič otkrila je još jednu novost vezano za natjecanje. Novost se odnosi na uvođenje treće kategorije natjecanja. Uz natjecanje u kategorijama razvoj softvera i primjenu algoritama uvodi se i kategorija osnove informatike, a u sve tri kategorije moći će se natjecati učenici osnovnih i srednjih škola. Novosti u sustavu natjecanja podržala je i Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet, koja u natjecanju sudjeluje kao suorganizator. Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić na konferenciji je naglasio da je ovakav sustav natjecanja izvrsna prilika za poticanje mladih talentiranih učenika da se bave poslom koji im može osigurati svijetlu budućnost. – Na Infokupu će sudjelovati nekoliko tisuća učenika i važno je da ih podržimo – istaknuo je Zvonimir Stanić. Podršku održavanju natjecanja dao je i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, naglasivši da informatika ima posebno mjesto u sustavu natjecanja budući da je informatička pismenost, uz matematičku i čitalačku, jedna od tri temeljne kompetencije. Također je naglasio da će Agencija i ubuduće nastaviti poticati učitelje i nastavnike koji dodatno rade s učenicima i pripremaju ih za natjecanja. Školsko natjecanje iz informatike i računalstva održat će se 9. veljače 2011. Zatim slijedi županijska razina natjecanja 14. ožujka, a najbolje među njima Državno povjerenstvo pozvat će na državno natjecanje koje se ove godine održava ondje gdje je sve i počelo u Rabcu, od 17. do 20. travnja 2011. godine.

 

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Agencije za odgoj i obrazovanje.