prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Festivala prava djece

Učenici 6. c razreda OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja gledanjem dokumentarnog filma „Najbolji prijatelj“ sudjelovali su u knjižnici na radionici povodom obilježavanja Festivala prava djece.

Radionicu je održala školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s nastavnicom hrvatskog jezika Josipom Koprtla.

Festival prava djece promiče dječje stvaralaštvo, filmsku umjetnost, dječja prava i inkluziju. Festival prikazuje filmove u sklopu tri stalne programske cjeline: Školski objektiv (dječje stvaralaštvo, matineje za osnovne škole), Mislim, dakle snimam (stvaralaštvo mladeži, matineje za srednje škole) i Dobre vibracije (matineje obiteljskih filmova). Festival je inkluzivan, programi su prilagođeni osobama s oštećenjima sluha i oštećenjima vida te su sve programske aktivnosti besplatne. Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.

Knjižničarka  je u suradnji s nastavnicom hrvatskog jezika Josipom Koprtlom provela radionicu pod nazivom „Pomažem drugima, pomažem sebi!“ u sklopu nastave hrvatskog jezika. Učenici su pogledali dokumentarni film „Najbolji prijatelj“, čija je tema udomljavanje pasa, a inspiracija za istraživanje ove teme bilo je sklonište za nezbrinute životinje Farmica, koje se nalazi u okolici Našica. Djelatnici Farmice podijelili su svoja dugogodišnja iskustva i savjete za udomljavanje životinja. Učiteljica Marina i učenica Ena u filmu su predstavile svoje udomljene ljubimce i ispričale tople priče o ovim četveronožnim prijateljima.

Prije same aktivnosti gledanja filma upoznalo se učenike s pojmom volontiranja – što je volontiranje, koje su karakteristike volontiranja i volontera, koje koristi volontiranje donosi te koji su motivi za volontiranje.

Definicija kaže: „Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnoga vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, a obavljaju ih osobe bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje (Zakonu o volonterstvu, NN, br. 58/07 i 22/13).

Nakon gledanja filma razgovarali su s učenicima o tome kako im se svidio film. Film je izazvao brojne emocije kod učenika jer svi imaju najboljeg prijatelja kući (psa ili mačku). Najemotivniji trenutak u filmu svima je bilo udomljavanje psića koji nije mogao samostalno hodati.

Uslijedila je kreativna aktivnost gdje su učenici crtali ili bojali svog kućnog ljubimca po ideji s poveznice. Dobili su dječje radove koji će biti izloženi u knjižnici na izložbenom panelu. Svi učenici u razredu nisu ni bili svjesni da su volonteri, jer redovito sudjeluju u akcijama prikupljanja igračaka/materijala u neku svrhu, često sudjeluju u akciji uređenja okoliša i prostorija škole i svi jedni drugima međusobno pomažu u učenju. Želja im je u budućnosti posjetiti najbliži azil pasa kako bi i sami udomili nezbrinutu životinju.

Ideja za sat prilagođena je i preuzeta iz nastavne pripreme (radionice za osnovne i srednje škole) koje su pripremljene od organizatora za ovogodišnji 15. Festival prava djece 2023.godine. Film se može pogledati na poveznici.