prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanje zločina protiv čovječnosti

Učenici 8. a i 8. c razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje u suradnji sa školskom knjižnicom u projektnom zadatku obilježili su „Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanje zločina protiv čovječnosti“. Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milijune žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. siječanj, dan kada su trupe Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Auschwitz.

Tom prilikom oslobođeno je 7 500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti. Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, među kojima gotovo 31 milijun civila. Ukupan broj Židova, žrtava nacističkog progona, kreće se od najmanje 4 milijuna i 194 tisuće do 5 milijuna 820 tisuća i 960.

Učenici 8. a i 8. c razreda dobili su zadatak istražiti poznate ljude koji su doživjeli strahote holokausta i napraviti profil osobe online na poveznici. Osim online profila, dobili su zadatak preslikati profil na plakat. Učenici su radili u paru i zajednički istraživali iz knjiga i online izvora sljedeće osobe: Anu Frank, Leu Deutch, Viktora Frankla, Dianu Budisavljević, Branka Lustiga, Lavoslava Singer, Rikarda Lang, Dinu Merhav Gross, Miroslava Šalom Freiberger i Ericha Šlomović.

Na satu povijesti jedni drugima su pričali što su saznali o osobi i po čemu je ta osoba poznata. Projektni zadatak proveden je u suradnji sa školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić u suradnji s nastavnikom iz povijesti  Emanuelom Juzbašić. Dobiveni profili su isprintani, kao i dobiveni plakati od kojih je napravljena izložba u hodniku škole. Učenici su za provedbu zadataka imali 2 tjedna, a izrađeni profil slali su knjižničarki na email.