prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana animiranog filma

Učenici 4. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i knjižničarkom Anitom Tufekčić obilježili su Svjetski dan animiranog filma gledanjem i analizom filma “Surogat”.

Animirani film “Surogat” autora Dušana Vukotić je pronio slavu «Zagrebačke škole crtanog filma», a 1962. godine dodijeljena mu je nagrada Oscar za film “Surogat” što je bio i prvi Oscar dodijeljen animiranom filmu izvan SAD-a. Ovo je i najnagrađivaniji film ikada proizveden u Hrvatskoj – osvojio je i brojne važne nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu i Oberhausenu. S obzirom na međunarodnu reputaciju, poznat je i pod drugim naslovima na raznim svjetskim jezicima: “The Substitute”, “Cypporar”, “Der Ersatz”, “Surrogatto” i drugima.

U ovom desetominutnom crtanom filmu riječ je o jednostavnoj priči o neobičnom trokutastom debeljku, koji dođe na plažu i sve što mu treba sam napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju, kako je lako došao do svega tako sve i nestane. Vukotićev “Surogat” tada je bio moderno animiran, s manjim brojem sličica u sekundi, a likovi su geometrijski, svedeni na još reduciraniju sezanovsku formulu gledanja svijeta oko sebe (“Sve oko mene su kugle, valjci i stošci”). Kod Vukotića to je bio dvodimenzionalan svijet kružnica, trokuta i kvadrata. Međunarodni dan animacije (The International Animation Day) utemeljen je 2002. godine u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Taj dan obilježava se u pedesetak zemalja svijeta. Ne postoji djetinjstvo bez uspomena i ne postoje uspomene bez crtića. Crtani tj. animirani film dio je svakog sretnog djetinjstva i danas obilježava svoj dan.