prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Učenici petih razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja su, u organizaciji županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti, sudjelovali na obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Vinkovcima pod posebnim sloganom “Ostani svoj – to je uspjeh tvoj”.

Još i prije pandemije procjenjivalo se da svaka osma osoba u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem. Budući da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog, važno je posvetiti mu pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim. Zato je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja “Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom”. Vukovarsko-srijemska županija danas je u organizaciji županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti, obilježila ovaj dan u Vinkovcima pod posebnim sloganom “Ostani svoj – to je uspjeh tvoj”.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO). Cilj mu je potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.

Osim učenika škole, bilo je tu još oko 200 učenika petih razreda iz Cvelferije, odnosno škola iz Bošnjaka, Babine Grede, Cerne, Gradišta, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Soljana, Štitara i Vrbanje. Program je bio podijeljen u tri dijela. Uvod u sve aktivnosti bilo je predavanje vinkovačke psihologinje Ive Jularić koja je djeci predstavila mentalno zdravlje općenito kroz edukativni film i razgovor kroz igru.

U drugom dijelu bilo je predstavljanje sportskih i umjetničkih udruga koji su prezentirali svoje aktivnosti kako bi djecu koja budu nazočna zainteresirali sukladno njihovim sposobnostima, afinitetima i mogućnostima za bavljenje sportom ili nekim umjetničkim izričajem. Sudio kreativnih ideja Gunja predstavila je tajnica Udruge školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić i Gunjanac akademski redatelj Marko Dugonjić, a podršku je dala i ravnateljica škole Marijana Lucić svojom nazočnošću. Svoj rad su predstavili u dva filma: “Bravo, Anamarija!” i “Čitam, da ne ostanem bez riječi!”. U  završnom djelu organizatori su priredili kviz znanja o mentalnom zdravlju gdje su učenici škole osvojili drugo mjesto.