prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana poezije i Svjetskog dana lutkarstva

Učenici 4. a razreda iz Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović i knjižničarkom Anitom Tufekčić obilježili su Svjetski dan poezije i Svjetski dan lutkarstva tako što su izradili svoju štapnu lutku i recitirali naglas u školskom dvorištu poeziju Zvonimira Baloga iz zbirke pjesama “Nevidljiva Iva”.

Uvodna priča o suncokretu poslužila je kao motiv za izradu Suncokretove maske tj. štapne lutke. Za izradu Suncokretove maske ili štapne lutke potrebno je: drveni štap ili kuhača, papirnati tanjur, ljepilo, češer ili sjemenke suncokreta, boje i kist te krep-papir. Učenici su trebali obojiti papirnati tanjur i štap, a od žutog krep papira izrezati puno latica i lijepiti ih u krug na papirnati tanjur. Skalpelom izrezati otvore za oči ili staviti umjetne oči. Češer istrljati među dlanovima i dobivene komadiće nalijepiti na tanjur ili uzeti suncokretove sjemenke. Potom zalijepiti štap na stražnju stranu suncokreta.sunockret 1

Kada su završili s izradom štapne lutke izašli su vani u školski vrt i čitali naglas jedni drugima jednu pjesmu iz knjige “Nevidljiva Iva” autora Zvonimira Baloga. Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Snaga poezije nije samo u jeziku ili mogućnosti da se čovjek natjera da osjeća nešto, brzo i sada. Snaga je u ritmu kojem nije potrebna glazba i riječima kojima sami dajemo kontekst. Tom prigodom su danas čitali jedni drugima stihove Zvonimira Baloga i upoznali se s ljepotom bešumnih riječi koju pružaju stihovi.

Osim Svjetskog dana poezije, obilježili su i Svjetski dan lutkarstva. Proljeće je, a nama u glavi lutke. Hrvatsku poruku ove godine napisao je književnik Zlatko Krilić. “Sve što postoji ima svoj početak i kraj. Tri su izuzetka, to su svemir, more i mašta…. Lutka, za nemaštovite tek predmet, neopisivo je moćna.” Učenicisu na Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka izradili su svoju štapnu lutku i pokazali jedni drugima svoju kreativnost i umjetničku važnost lutke.