prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti

Uoči Svjetskog dana umjetnosti, u mjesecu travnju učenici 4. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja upoznali su se s Vasilyjem Vasilyevich Kandinskyim, jednim od poznatih ruskih umjetnika i teoretičara slikarstva. Učenici sudjeluju i u eTwinning projektu “U svijetu likovnih umjetnika/Art in my heart”.

Na satu likovne kulture, učenici su slikali poznatu Kandinskyjevu sliku “Skica boje: kvadrati s koncentričnim krugovima”. Poznata slika umjetnika je prijelazna točka u njegovu radu iz kaotike do stroge geometrije. Učenici su radove stvarali u školskoj sjenici. Nastali radovi izloženi su na panou u učionici. eTwinning projekt provodi se u suradnji s knjižničarkom Anitom Tufekčić. Svjetski dan umjetnosti je međunarodna proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna umjetnička udruga (IAA / AIAP), partnerica UNESCO-a, kako bi promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta.

Kandinsky je u povijest zauvijek ušao kao veliki majstor apstraktne umjetnosti. Njegova se platna čuvaju u vodećim muzejima i prodaju na aukcijama za milijune američkih dolara. Kandinsky je znao reći za sebe da je kompozitor boja:”Boje su tipke, oči, stvaraju harmoniju, duša je piano s mnogo neodsviranih nota. Umjetnik ima ruku kojom se igra, dodiruje ključeve svakog od nas, dodiruje našu vibraciju i našu dušu. Osjetite boje”. Volio je papir zasititi bojom kao melodiju prepunu zvukova. Znao je reći: “Kad vidim boju čujem glazbu sa slike”.