prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu

U Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana iz Ogulina obilježen je Svjetski i Europski tjedan novca. Organizirana su brojna predavanja i radionice uživo i online za učenike i nastavljena je suradnja s udrugom Ekonom iz Ogulina. Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti učenika o financijskoj pismenosti i stjecanje financijskih kompetencija u svakodnevnom životu.

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca ima za cilj unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu (Izvor: Ministarstvo financija Republike Hrvatske). Ovaj događaj obilježava se u cijelom svijetu i u njemu sudjeluju brojne organizacije koje na razne načine surađuju i dijele svoja znanja i iskustva te podižu svijest građana o financijama. Global Money Week, ili Svjetski tjedan novca, obilježavao se od 22. do 28. ožujka 2021. godine, a European Money Week, ili Europski tjedan novca, od 22. do 26. ožujka 2021. godine. Većina organizacija ova dva događaja obilježava zajedno, pa i Republika Hrvatska koja se sedmi put priključila ovom važnom događaju. Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana već duži niz godina obilježava Svjetski i Europski tjedan novca različitim aktivnostima, od organiziranja raznih predavanja o novcu, osiguranju i financijama, suradnjom s bankama i drugim organizacijama na području grada Ogulina do posjeta Hrvatskoj narodnoj banci, Zagrebačkoj burzi i središnjici Erste&Steiermärkische Bank u Zagrebu.

Ove godine obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca proteklo je u skladu s epidemiološkim mjerama. Škola je nastavila suradnju s Udrugom Ekonom iz Ogulina. Tako su predstavnici Udruge i nastavnici škole organizirali nekoliko aktivnosti. Na mrežnim stranicama “European Money Week” kreiran je događaj u kojem su navedene aktivnosti koje se provode u školi, a događaj je objavljen i u službenom kalendaru Europskog tjedna novca. Na eTwinning platformi kreiran je događaj na državnoj razini “Okruženje i novac”, gdje su sudionici događaja, uz pomoć digitalnog alata Padlet, mogli napisati svoja razmišljanja o novcu, financijama, obilježavanju ovog događaja u svojoj sredini ili napisati čestitku za Svjetski i Europski tjedan novca. Ovom događaju odazvali su se učenici i nastavnici iz raznih gradova (Karlovac, Glina, Rijeka, Sinj, Osijek, Zagreb, Dugo Selo, Vrgorac, Ogulin i dr.). Škola sudjeluje u mnogim eTwinning projektima, a većina tih projekata ima jednu aktivnost vezanu uz obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca. U projektima kao što su “All Days Together”, “History & Money”, “Hrvatski eko proizvodi”, “Prikazani organizmi na novcu”, “Breathe deeply and Think clearly” učenici su izrađivali plakate i video o novcu, sudjelovali u kvizu i izrađivali Rječnik pojmova vezan uz novac i financije. U ovoj aktivnosti sudjelovali su učenici drugog i trećeg razreda, zanimanje ekonomist. Za učenike prvog razreda, zanimanje prodavač, profesor Branko Rumenović održao je predavanje na temu “Što je za vas novac?”. Usvajanje nastavnih sadržaja vezanih uz novac, vrste, povijest i svojstva novca te vrijednost i funkcije novca učenici su povezali i s praksom i svakodnevnim životom. U predavanjima, i uz korištenje različitih digitalnih alata kao što su Mentimeter, Kahoot i Padlet, učenici su unaprijedili svoju razinu financijske pismenosti. Učenicima četvrtih razreda, zanimanje ekonomist, Bogdanka Šlat održala je predavanje na temu “Praktična priča o novcu”. Predstavnica udruge Ekonom, ujedno i vlasnica obrta “Šlat”, predavanje je održala uz korištenje aplikacije Zoom, a učenici su na primjeru iz prakse čuli o važnosti novca u obrtu, načinu izdavanja računa, pametnom upravljanju novcem u obrtu i plaći radnika. Profesorica Martina Zubčić održala je predavanje-radionicu učenicima u zanimanju prodavač. Kroz primjenu vještina i znanja s praktične nastave učenici su raspravljali o važnosti novca u svakodnevnom životu. U sklopu radionice odigrali su zabavnu igru “novac – valute” putem online aplikacije igre.

Profesorica Manuela Mihaljević Sabljak provela je radionicu na temu “Primitci i izdatci na primjeru raspoloživog dohotka obitelji”, u kojoj su učenici zanimanja ekonomist imali priliku čuti što je dohodak, primitak i izdatak te izračunati primitak i izdatak na praktičnom primjeru. Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina i ove se godine aktivno uključila u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca čime je nastavila tradiciju iz prijašnjih godina. Unatoč pandemiji COVID-19 učenici su imali priliku sudjelovati u raznim aktivnostima i time unaprijediti svoje financijske kompetencije. I ovom aktivnošću učenici i nastavnici iz Ogulina postali su dio velike globalne obitelji koja obilježava Svjetski i Europski tjedan novca. Iako se puno aktivnosti odvijalo u online okruženju, učenja, zabave i razmjene iskustava nije nedostajalo. Obilježavanjem ovog događaja nškola se upisala na važnu međunarodnu kartu svijeta u kojoj se vodi računa o financijskoj pismenosti mladih, ali i ostalih građana. Škola je postala prepoznatljiva u užem, ali i širem okruženju. I ova aktivnost pridonosi postizanju veće prepoznatljivosti škole, škole u kojoj se razvijaju i stječu nove komunikacijske, jezične i prezentacijske vještine te interkulturalne i digitalne kompetencije. Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca povezana je i s očekivanjima međupredmetnih tema i to s temama Učiti kako učiti, Poduzetništvo, Upotreba IKT-a, Osobni i socijalni razvoj, Zdravlje, Održivi razvoj te Građanski odgoj i obrazovanje.