prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježen međunarodni dan pismenosti

Nakon svečanog otvorenja Tjedna cjeloživotnog učenja obilježen je i Međunarodni dan pismenosti – tribinom kojoj je sveobuhvatna tema bila Ključne kompetencije kao sredstvo za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Razradba sveobuhvatne teme odvijala se kroz dvije panel-rasprave kojima je nazočilo više od 120 sudionika.

Tema prve panel-rasprave bila je Važnost ključnih kompetencija za gospodarski razvitak i zadovoljenje potreba tržišta rada. Panelom je moderirao Frano Ridjan, novinar Radio Sljemena. Državna tajnica Dijana Vican započela je panel izlaganjem na temu Strategija učenja za poduzetništvo 2010.-2014. Iz perspektive gospodarstva o važnosti ključnih kompetencija ispred Hrvatske gospodarske komore govorila je Vesna Štefica, a o važnosti i ulozi e-vještina za poticanje konkurentnosti, rasta gospodarstava i zapošljivosti govori je Mislav Balković iz Hrvatske udruge poslodavaca. Zadnja je govornica bila Mirjana Zećirević, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja je se u svom izlaganju osvrnula na važnost sustavnoga razvoja kompetencija za tržište rada i gospodarski rast te iznijela kratak pregled i strukturu trenutačnoga stanja na tržištu rada.

Prezentacije:

Nakon izlaganja nametnuo se zaključak o nužnosti povezivanja i usklađivanja obrazovne ponude sa zahtjevima tržišta rada te neprestanog poticanja na razvoj ključnih kompetencija, posebice poduzetništva i informacijsko-komunikacijskih vještina te praćenje i predviđanje budućih potreba tržišta rada za zanimanjima i vještinama.

Tema druge panel-rasprave bila je Ključne kompetencije i uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama. U sklopu rasprave, što ju je moderirala Ana Šimić iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, održano je pet izlaganja. Martina Klisović i Marijana Janković iz Udruge za promicanje inkluzije predstavile su program organiziranoga stanovanja i program zapošljavanja uz podršku te proces cjeloživotnog učenja osoba uključenih u te programe. Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje govorila je o pravu na obrazovanje i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. Ljiljana Igrić iz Hrvatske udruge za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama – „IDEM“ istaknula je važnost edukacijskog uključivanja za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom te predstavila nove oblike potpore uključivanju što ju je razvila Udruga „IDEM“. Mirna Štajduhar iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predstavila je projekt „Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“ u sklopu IV. komponente – Razvoj ljudskih potencijala IPA programa.

Prezentacije:

Govornici, a i ostali sudionici rasprave, predstavnici raznih institucija i udruga, naglasili su da osobe s invaliditetom imaju jednako pravo na cjeloživotno učenje kao i svi ostali ljudi. Pravo na obrazovanje jedan je od najvažnijih uvjeta za postizanje istinske ravnopravnosti i uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama u društvo u kojemu žive. Zbog toga je nužno osigurati odgovarajuću financijsku i organizacijsku potporu kako bi ljudi s intelektualnim teškoćama imali jednaku priliku za uključivanje u sve oblike cjeloživotnog učenja.

 

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Agencije za obrazovanje odraslih.