prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježen Svjetski dan smijeha

Učenici sedmih razreda Osnovne škole “August Cesarec” iz Ivankova priključili su se obilježavanju Svjetskog dana smijeha.

Od 1998. godine, na inicijativu indijskoga liječnika Madana Kataire, obilježava se Svjetski dan smijeha i to čak dva puta godišnje – 10. siječnja i 2. svibnja. Sat su započeli “trenutkom za smijeh” u kojem su se smiješili jedni drugima, a zatim su se svi skupa glasno smijali. Bio je to zaista neuobičajen, ali ugodan početak sata i radnoga dana. Dva zajednička sata protekla su ugodnom i opuštenom, ali radnom ozračju. Nakon zajedničkoga smijeha, učenici su imali zadatak opisati koje su tjelesne promjene osjetili za vrijeme smijanja te kako su se osjećali prije i poslije. Postojeće epidemiološke mjere koje nalažu nošenje maske u školi, uskraćuju potpunu interakciju i možda smanjuju broj situacija u kojima se osmjehujemo jedni drugima, ali to nas ne smije spriječiti da se smijemo.

Trebali bismo se smijati što češće. Statistika kaže da se djeca nasmiju i do 300 puta dnevno, dok odrasli to čine svega 17 puta. U nastavku sata učenici su se upoznali s dobrobitima smijeha. Znanstveno dokazano, smijeh smanjuje stres i napetost, poboljšava rad imunološkog sustava te rad srca i krvotoka. Pomaže nam da se osjećamo dobro, a još bolje kada svojim smijehom “zarazimo” prijatelje. Smisao za humor pomaže lakše se nositi sa stresom, pomaže u uspostavljanju socijalnih kontakata ili jednostavno – život čini ugodnijim i ljepšim. Razgovor o ovoj temi potaknuo je učenike da se prisjete nekih smiješnih situacija ili ispričaju primjerenu šalu. I na kraju su zaključili da je uz smijeh sve lakše i sat brže prođe.