prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Objavljeni finalisti nagrade “Libar za vajk”

Petnaest knjižnih naslova natječe se za nagradu “Libar za vajk” koju dodjeljuje Sa(n)jam knjige u Istri, a nagrada će biti dodijeljena šestu godinu zaredom autoru i nakladniku “knjige vrijedne pamćenja”, priopćili su u srijedu organizatori sajma.

Stručno povjerenstvo koje čine knjižari Dražen Dabić, Kata Njavro i Vlatka Balinčić odabralo je 15 naslova iz cjelokupne knjižne produkcije nastale u Hrvatskoj u razdoblju od 1. listopada 2019. do 1. listopada 2020. godine, a o dobitnicima nagrade odlučit će posjetitelji 26. Sa(n)jam knjige u Istri.

Petnaest odabranih u konkurenciji za nagradu su: Josip Sever, “Poezija” (Matica hrvatska), Thomas Pynchon, “V.” (Vuković & Runjić), Snježana Banović, “Kazalište za narod” (Fraktura), Dubravka Zima, “Praksa svijeta” (Naklada Ljevak), Semezdin Mehmedinović, “Ovo vrijeme sada” (Fraktura), Miljenko Jergović, “mačka čovjek pas” (Fraktura), Alena Mornštajnová, “Hana” (Hena com), Elli H. Radinger, “Mudrost vukova” (Mozaik knjiga), Darko Cvijetić, “Što na podu spavaš” (Buybook), Amélie Nothomb, “Žeđ” (Vuković & Runjić), Miroslav Bertoša, “Historabilije XVI.-XVIII stoljeća. Mali svijet Istre u doba Venecije” (Udruga Susreti na dragom kamenu i Povijesni i pomorski muzej Istre), Olja Savičević Ivančević, “Divlje i tvoje” (Fraktura), Jason Lutes, “Berlin” (Naklada Fibra), Tanja Stupar Trifunović, “Otkako sam kupila labuda” (VBZ) i Naja Marie Aidt, “Pavijan” (Sandorf)

“Ovogodišnjih 15 nominiranih naslova za nagradu “Libar za vajk” odabir je troje hrvatskih knjižara koji svatko za sebe potpisuju pet izabranih naslova. Uvijek se teško odlučiti za tako ograničen broj izdanja nakon cijele godine, uzimajući u obzir čitatelje, izdavače, vrijeme u kojem živimo, ali i srce. Tako ove godine imamo više domaćih autora, pokoji strip i publicistiku te posebno poeziju koja je zabljesnula punim sjajem, a koji oslikavaju ideju same nagrade “,  istaknula je članica stručnog povjerenstva Vlatka Balinčić, dugogodišnja knjižarka te voditeljica prodaje na pulskom sajmu knjiga.

Cilj nagrade “Libar za vajk” je poticanje iznimnih nakladničkih projekata i odavanje priznanja putu knjige od autora i nakladnika, preko knjižara do publike, uz podsjećanje na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige.

Nagradu “Libar za vajk”, koja uključuje skulpturu autora Mauricija Ferlina i novčani iznos od 5.000 kuna, dobit će i autor i nakladnik nagrađenog djela.

Nagrađeni naslovi ostaju pohranjeni u Trezoru nagrade “Libar za vajk” koji se nalazi u knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu. Tako su u trezoru dosad pohranjene knjige Miljenka Jergovića “Sarajevo, plan grada” u izdanju Frakture, Olje Savičević Ivančević “Pjevač u noći” u izdanju Sandorfa, Orhana Pamuka “Čudno je u mojoj glavi” izdavača Vuković & Runjić, Ješe Denegrija “Gorgona” u izdanju Agroinove i Maše Kolanović “Poštovani kukci i druge jezive priče” koju je izdao Profil.

“Žiri je ove godine imao vrlo težak zadatak. Nalazimo se u vremenu u kojem je produkcija hrvatskih nakladnika naizgled skromna, no godina izdavački nije tužna jer smo dobili puno iznenađujuće važnih knjiga za našu kulturu, knjiga koje će nam ostati za vajk, zanavijek”, rekla je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Održavanje 26. izdanja Sa(n)jam knjige u Istri najavljeno je od 5. do 13. prosinca u Puli, a svečano proglašenje dobitnika nagrade “Libar za vajk” tradicionalno će se održati posljednjega dana Sajma.