prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Od Grčke do Slovačke

U OŠ Ivana Mažuranića ove se školske godine provode dva Erasmus+ projekta i u posljednjem su tjednu svibnja prema planu mobilnosti učenici i učitelji ove škole posjetili dvije škole u dvije europske zemlje.

Predstavnici ove vinkovačke škole – pet učenica i dvije djelatnice škole – u okviru projekta Gifts of nature boravile su od 27. do 31. svibnja u Trenčinu, Slovačka. Projekt Gifts of nature okuplja škole iz Rumunjske, Španjolske, Turske, Slovačke i Hrvatske, a kao osnovne ciljeve ima poučiti učenike vrijednosti svega što priroda daje tijelu i duši i kroz projektne aktivnosti uče o mogućnostima korištenja svega što priroda nudi u različite svrhe (prehranu, uljepšavanje, izradu različitih ukrasnih predmeta), o utjecaju prirodnih proizvoda i boravka u prirodi na zdravlje ljudi, o potrebi očuvanja okoliša i o poduzetničkim mogućnostima vezanima uz prirodu i prirodne proizvode. U Trenčinu su Vinkovčani predstavili Slavoniju prezentacijama o svom školskom vrtu; izradu plakata o različitim vrstama voća, povrća i začinskog bilja koje raste u Slavoniji, njihovim nutritivnim svojstvima i utjecaju na zdravlje; plesanje tradicijskih plesova koji u pjesmama sadrže motive prirode i izradu smoothija od sastojaka karakterističnih za Slavoniju: jabuke, jagode, suhe šljive, jogurt i bundevine sjemenke. Boraveći u Trenčinu upoznali su i slovačku kulturu, povijest, znamenitosti ovog grada te su posjetili selo Čičmany u kojem su razgledali tradicijske kuće neobičnih ukrasa.

Dok je jedna grupa učenika i djelatnika boravila u Slovačkoj, troje je nastavnika ove škole otputovalo u Grčku (Igoumenitsa) na projektni sastanak projekta Ambassadors for peace. Promicanje prijateljstva, tolerancije i miroljubivosti važni su motivi ovoga projekta. Tako su i predstavnici škole produbljivali postojeća i sklapali nova prijateljstva sa predstavnicima iz Grčke, Italije, Rumunjske, Francuske i Finske. Uz radni dio, ostalo je dovoljno vremena da se posjete neke znamenitosti domovine demokracije – arheološki lokaliteti u Dodoni i Nekromanteionu, znamenitosti gradova Ioanina i Parga te prirodni rezervat uz rijeku Acheron. Ovaj se projekt uskoro privodi kraju, ali se upravo na ovakvim sastancima rađaju ideje za neku buduću suradnju i nove projekte.

Ovim projektima OŠ Ivana Mažuranića pokazuje veliki trud u promicanju suradnje među školama na europskoj razini, a njihov je trud prepoznat i na eTwinning portalu koji okuplja nastavnike i učenike iz cijele Europe gdje im je dodijeljena oznaka eTwinning škole koju su, ne sumnjamo, svojim radom na međunarodnim projektima i zaslužili.