prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Od ideje do premijere kratkog filma – metodički priručnik za voditelje školskih filmskih družina

Autorica metodičkog priručnika Melita Horvatek Forjan profesorica je Hrvatskoga jezika i suvoditeljica Filmske družine ZAG u OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba.

Metodički priručnik “Od ideje do premijere kratkog filma” velika je pomoć i vodič voditeljima filmskih družina u praktičnom radu s djecom i mladima tijekom nastanka kratkog filma.

Autorica metodičkog priručnika Melita Horvatek Forjan profesorica je Hrvatskoga jezika i suvoditeljica Filmske družine ZAG. Sustavno se medijski obrazuje pohađajući Školu medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ gdje je dugogodišnja predavačica i polaznica. Svoje znanje i iskustvo u radu s djecom i mladima tijekom nastanka filma objedinila je u Priručniku koji sadrži sedam poglavlja u kojima se opisuju postupci i metode rada s učenicima na razvoju filmske pismenosti. Priručnik je pun korisnih primjera i savjeta za voditelje školskih filmskih družina i  onih koji žele upotpuniti i obogatiti svoje znanje o nastanku filma.

U poglavlju Osnivanje školske filmske družine autorica nas upoznaje s preduvjetima potrebnim za osnivanje družine kao i godišnjim planom i programom rada filmske družine. Poglavlje Od ideje do scenarija kratkog filma upućuje voditelje – početnike kako ideja vodi do teme filma, kako napisati sinopsis ili kratak sadržaj filma, što je scenoslijed i koji su dijelovi scenarija ili detaljnog opisa filma.

Knjiga snimanja konačna je razrada scenarija prije snimanja igranog ili animiranog filma. Bez razrađene knjige snimanja i plana što, kada i kako snimati – početnici se nikako ne bi trebali upustiti u snimanje jer će na filmskom setu nastati potpuna zbrka. U ovom poglavlju navedeni su i primjeri iz knjige snimanja kratkog dječjeg filma Naš online život.

U poglavlju Na snimanju kratkog filma upoznajemo se s članovima filmske ekipe i njihovim zaduženjima (redatelj, snimatelj, majstor zvuka, mikroman, glumci, statisti…) na filmskom setu.

Nakon završetka snimanja slijedi Postprodukcija filma koja započinje pregledom snimljenoga materijala i odabira uspjelih kadrova za montažu. Montaža zahtijeva kreativnost, strpljenje i digitalno predznanje i učenika i mentora. U montaži se snimljeni materijal slaže na razne načine kojima se određuje redoslijed i dužina trajanja kadrova, povezuje se prostor i vrijeme radnje, usklađuje se zvuk sa slikom, dodaje se glazba i razni efekti.

Svečana premijera može se održati u učionici, predvorju ili školskoj dvorani ako su osigurani tehnički preduvjeti za projekciju. Ako postoji suradnja s lokalnom zajednicom, svečana premijera dogovara se u obližnjem kinu, kulturnom centru, narodnom sveučilištu, kinoklubu ili nekoj većoj društvenoj dvorani u kojoj se mogu osigurati bolji uvjeti za projekciju nego u školskom prostoru. Nakon projekcije mladi filmaši zahvalit će glumcima i svima koji su bili ispred i iza kamere u procesu nastanka kratkog filma od prvotne ideje do svečane projekcije! Pljesak gostiju i uzvanika bit će najveća nagrada za veliki trud koji su članovi družine uložili u nastanak filma.

Poglavlje Promocija filma na festivalima sadrži prijedloge za voditelje družina kako prijaviti i promovirati gotov dječji film na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Uz podršku više savjetnice za filmsku pismenost HAVC-a Ingrid Padjen Đurić i zahvaljujući suradnji s kolegama voditeljima filmskih družina iz Sv. Petra Orehovca, Strahoninca, Čakovca, Zaprešića, Gunje, Kutine, Šipana, Gline i Zagreba i njihovim slikovnim prilozima, metodički priručnik je vizualno bogat, likovno zanimljiv.

Proces nastanka filma od ideje do premijere članovima i voditeljima filmskih družina donijet će puno radosti tijekom planiranja, snimanja, druženja i putovanja. Rad na filmu širi zarazni optimizam i povezuje filmaše u timskom radu oko kamere. Snimajući film, razvijamo vlastitu filmsku pismenost! Priručnik je dostupan na poveznici.