prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan stručni skup Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja u okolnostima pandemije COVID-19

U organizaciji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, održan je stručni skup o izazovima, mogućnostima i perspektivama hrvatskih knjižnica u okolnostima pandemije te rješenjima za povećanje kvalitete života i uključenosti osoba s teškoćama čitanja u knjižnice, lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Na stručnom skupu sudjelovala je načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Jelena Glavić-Perčin koja je čestitala Knjižnici i čitaonici na njihovom doprinosu u poticanju uključivosti i jednakih mogućnosti za sve društvene skupine.

Istaknula je važnost održavanja današnjeg skupa koji svjedoči o trudu i nastojanju knjižnica da obuhvate sve kategorije korisnika i pruže im potrebne usluge na kvalitetan i suvremen način po načelu pravednosti, uključenosti i demokratičnosti. Dodala je kako Ministarstvo prepoznaje i kontinuirano podržava ta nastojanja koja su posebno zahtjevna za knjižničare u ovim otežanim uvjetima pandemije.

Koprivnička knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ pokrenula je 2006. godine inicijativu stvaranja integriranog pristupa slijepim i slabovidnim osobama u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije nastojeći ponuditi model drugim knjižnicama u Hrvatskoj za implementaciju usluga osobama s teškoćama čitanja.

Stručne skupove organizira s ciljem evaluacije razvoja i iskustava hrvatskih knjižnica u tom području te kako bi se zacrtale perspektive održivosti i redefiniranja usluga za osobe s teškoćama čitanja u kontekstu aktualnih promjena kako u zakonodavstvu tako i u društvu.