prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana prva Konferencija o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održala je prvu nacionalnu Konferenciju o osiguravanju kvalitete u strukovnom obrazovanju. Konferencija je održana na daljinu, 18. veljače 2021. godine.

Konferencija je bila namijenjena koordinatorima samovrjednovanja i kvalitete te članovima Povjerenstava za kvalitetu iz strukovnih škola, a kao platforma za njihovo umrežavanje, razmjenu iskustva i primjera dobre prakse u provedbi procesa samovrjednovanja i aktivnosti usmjerenih na osiguravanje kvalitete.

Na Konferenciji je sudjelovalo oko 350 sudionika, od kojih je 170 koordinatora samovrjednovanja i/ili kvalitete iz 205 strukovnih škola iz svih županija u Republici Hrvatskoj. Na Konferenciji su također sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, regionalnih centara kompetencija te ravnatelji strukovnih škola.

Uvodnim govorom sudionicima se obratio ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gospodin Mile Živčić, dok je pomoćnik ravnatelja za europske poslove, međunarodnu suradnju i projekte, gospodin Nino Buić, predstavio buduće smjerove razvoja osiguravanja kvalitete prema novom strateškom okviru za strukovno obrazovanje u Europi nakon 2020. godine. Veliko zanimanje sudionika privukao je također primjer dobre prakse osiguravanja kvalitete i provedbe procesa samovrjednovanja na razini škole iz Slovenije koji su predstavili ravnateljica Biotehniškog izobraževalnog centraiz Ljubljane, gospođa Jasna Kržin Stepišnik, i gospodin Boštjan Ozimek, koordinator osiguravanja kvalitete.

U nastavku Konferencije su gospođa Sandra Dobrić i gospođa Tamara Hudolin predstavile aktivnosti praćenja učenika nakon završetka strukovnog obrazovanja i međunarodne kolegijalne procjene za strukovne škole, koje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provodi u okviru projekta EQAVET NRP, a sa svrhom podrške samovrednovanju strukovnih škola i daljnjem razvoju mehanizama osiguravanja kvalitete. Predstavnici strukovnih škola, uključenih u provedbu ovih aktivnosti, su također sudjelovali u predstavljanju pa su o praćenju učenika nakon završetka školovanja svoja iskustva podijelili predstavnici Ekonomske i trgovačke škole iz Dubrovnika, Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra i Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, dok su o iskustvima međunarodne kolegijalne procjene govorili predstavnici Agronomske škole Zagreb te Srednje škole Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda.

Konferencija je zaključena aktualnim tematskim blokom o nastavi na daljinu u kojem je o smjernicama za osiguravanje kvalitete nastave na daljinu u strukovnom obrazovanju govorila doc. dr. sc. Suzana Tomaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dok je gospođa Jasminka Maravić iz Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET predstavila podršku sustavu za provedbu nastave na daljinu kao i rezultate istraživanja o kvaliteti provedbe nastave na daljinu na razini sustava. Svoja iskustva u provedbi nastave na daljinu na razini škole su podijelile gospođa Jasna Kržin Stepišnik, ravnateljica Biotehniškog izobraževalnog centra, gospođa Darinka Štampar Šmaguc, ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba te gospođa Lidija Žaper, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Osijek.

Konferencija je održana uz potporu Erasmus+ projekta EQAVET NRP (Project Nr 609209-EPP-1-2019-HR-EPPKA3-EQAVET-NRP) uz sufinanciranje sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Prvom Konferencijom o osiguravanju kvalitete Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih podržala je stručno usavršavanje i profesionalni razvoj timova za kvalitetu te potaknula razmjenu iskustava među strukovnim školama i unapređenje kvalitete strukovnog obrazovanja.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.