prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održivost i kreativnost

Učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole Ladimirevci, Područne škole Ivanovci iskušali su svoje vještine modnih dizajnera redizajnirajući svoju staru odjeću i svojom kreativnošću kreirali ekološki osviještene trendove. Osvijestili kako njihove odluke utječu na okoliš i uvidjeli da i mala promjena poput recikliranja odjeće može imati značajan pozitivan učinak.

U današnjem svijetu, gdje je održivost postala ključno pitanje, pronalaze se različiti inovativni načini za promicanje ekološki osviještene mode. Jedan od tih načina je posebna vrsta kreativnosti koja uključuje recikliranje stare odjeće u nove modne kreacije. Redizajniranje odjeće ne samo da potiče kreativnost, već također doprinosi održivijem načinu života smanjujući potrebu za novom proizvodnjom. Korištenjem različitih materijala dizajneri mogu udahnuti novi život modnim komadima ili kreirati predmete od rabljene tkanine. Takav pristup produžuje vijek trajanja odjeće i smanjuje potrebu za stalnom kupovinom nove.

Jedna od ključnih tehnika koju su usvojili učenici drugog razreda bila je korištenje prirodnih boja za bojanje tkanina. Umjesto korištenja komercijalnih boja koje često sadrže štetne kemikalije, učenici su istraživali prirodne metode bojanja koristeći ciklu za bojanje odjeće. Ovaj postupak bojanja nije bio samo ekološki prihvatljiv, već je rezultirao i prekrasnim nijansama ružičaste boje. Stare traperice učenici su ukrasili cvjetnim uzorcima koje su ručno izrađivali. Dosadne majice upotpunili su ponekim novim detaljem pa su postale unikatni modni komadi.

Učenici prvog razreda izradili su proljetne torbe reciklirajući odjeću koju su prerasli ili su ju već prilično iznosili. Od starih hlača, prekrajanjem i šivanjem izradili su torbu koju su dodatno ukrasili detaljima od tkanine s uzorcima. Pletenjem traka izrezanih od starih majica izradili su okruglu torbu koja se može nositi na razne načine. Pažljivo slažući uzorke boja, postigli su estetski dopadljive torbe prikladne za različite odjevne kombinacije.

Učenici oba razreda ove su školske godine bili  uključeni u eTwinning projekte koji promiču održivi razvoj, Eko eTwinneri 2 i Živimo zelenije i održivije 2. Ova projektna aktivnost potaknula je učenike da razviju svoje vještine i kreativnost. Također je promovirala važnost održivosti i recikliranja u modnoj industriji. Učenici su osvijestili kako njihove odluke utječu na okoliš i uvidjeli da i mala promjena poput recikliranja odjeće može imati značajan pozitivan učinak.

Proces pretvaranja stare odjeće u novu, omogućio je učenicima da kroz eksperimentiranje i korištenje različitih tehnika i materijala izraze svoju osobnost i stav kroz ono što nose. Izrađeni jedinstveni modni komadi prenose važnu poruku o održivosti i kreativnosti, pokazujući kako stil može ići ruku pod ruku s ekološkom sviješću. Poticanje kreativnosti u redizajniranju odjeće u radu s učenicima pokazalo se kao zabavno i korisno iskustvo koje doprinosi održivoj modi.