prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Opća deklaracija o ljudskim pravima i Holokaust

Međunarodni projekt Šafran (The Crocus Project) namijenjen je učenicima u dobi od jedanaest do osamnaest godina u kojem aktivno sudjeluju i učenici osmih razreda OŠ ,,Dr. Stjepan Ilijašević˝ Oriovac i PŠ ,, Slavonski Kobaš˝ pod stručnim vodstvom prof. povijesti Antonije Jagodar.

Projekt je cjelogodišnja aktivnost u koju se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta. Žuti se šafrani sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece kao i tisuće druge djece koja su stradala u Holokaustu. Žuta boja cvijeća podsjeća na žutu zvijezdu koju su Židovi morali nositi pod nacističkom vlašću. Cvijeće simbolizira svu djecu koja su izginula tijekom okrutnih zločina Drugog svjetskoga rata. Holokaust je alegorijski primjer kršenja svih odrednica ljudskih i dječjih prava koji nije počeo u logorima smrti, nego riječima, podrugivanjem, zlostavljanjem, izoliranjem i javnim etiketiranjem.

Riječi ljubavi, istine, pravde i mira nasuprot riječima mržnje, klevete, progona, rata i danas su prisutne. Važno je o njima razgovarati i izabrati prave, prihvatljive koje su zalog sigurne budućnosti civiliziranog društva koje će sadašnje generacije izgrađivati. Interkulturalno prihvaćanje, različitost, uključivanje, integracija, prijateljstvo, tolerancija, poštivanje – samo su neke pozitivne riječi koje su učenici istaknuli na školskom panou.

Članak 1.

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima

Članak 3.

Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.

Uskraćeno pravo na život kao i pravo na slobodu kretanja i boravka unutar granica svake države  ovjekovječeno je književnim djelom Dnevnik Anne Frank čijeg su se života prisjetili i sadašnji učenici osmih razreda uz digitalnu knjigu i  dokumentarni film o logoru smrti Auschwitz-Birkenau.

Kako se Kristalne noći ne bi ponavljale u suvremenoj povijesti, važno je podučavati mlađe naraštaje da poštuju i dosljedno provode temeljne odrednice Opća deklaracija o ljudskim pravima , usvojene i proglašena od Opće skupštine Rezolucijom 217 A (III) 10. prosinca 1948.

Samo osudom holokausta, predrasuda, diskriminacija, nesnošljivosti, mržnje, netolerancije možemo izgrađivati svjetliju budućnost u kojoj će planet Zemlja biti sigurno mjesto življenja.