prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

OŠ Nad lipom – Erasmus+: Projekt MUSInC – S melodijom do inkluzije

Osnovna škola Nad lipom prijavila se i prošla na natječaju za projekt Erasmus+ KA210 (financiran od strane EU) pod nazivom „S melodijom do inkluzije – glazba, medij za inkluziju djece s  teškoćama u razvoju“ (MUSinC).

Projekt traje od 1. ožujka 2022. do 1. ožujka 2023. U projektu, naša škola surađuje s Osnovnom školom Roje iz Domžala, Slovenija.

Cilj je projekta djeci s teškoćama u razvoju omogućiti sudjelovanje u glazbenim aktivnostima u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenicima omogućiti pristup glazbenom iskustvu, znanju i području u kojem često nemaju pristup. Otvaranje puta u sustav glazbenog obrazovanja daje učenicima s teškoćama u razvoju priliku za razvoj glazbenih potencijala i stjecanje glazbenih vještina i znanja ravnopravno s ostalim učenicima – glazbeno nadarena djeca s teškoćama u razvoju se rijetko nalaze u glazbenim školama. Na taj način bi im pružiti novo i zabavno iskustvo.

Glazba ima važnu ulogu u cjelovitom oblikovanju osjetilnog sustava, koordinaciji sluha i pokreta te u razvoju kreativnih potencijala. Glazbene aktivnosti također potiču održavanje tjelesnog i psihičkog zdravlja, ispunjavaju čovjekovu želju za sviranjem i komunikacijom te jačaju osjećaj vlastite vrijednosti. Istovremeno, razumijevanje glazbene uloge glasa i sviranja instrumenata pospješuje razumijevanje glazbe i ljubavi prema njoj.

U sklopu projekta biti će organizirano 6 radionica na kojima će učenici učiti pjevati i svirati pod vodstvom profesionalnih glazbenika. Neke će se radionice odvijati u našoj školi, a neke u lokalnoj sredini (Pub Pivana, Teatar Exit, klub Sax). Tijekom projekta odvijati će se i online suradnja s Osnovnom školom Roje iz Domžala, Slovenija. Glazbeni profesionalci će s našim učenicima provesti kvalitetno kreativno vrijeme i imati priliku vidjeti njihov svijet i funkcioniranje, a naši će učenici imati priliku za inkluziju, učenje o glazbi što će ih motivirati i pomoći im u razvoju trajnog i pozitivnog stava prema glazbi.