prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osmaši u Vukovaru

Učenici 8. a, 8. , 8. c i 8. d odjela Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka posjetili su 21. i 22. prosinca 2022. godine herojski grad Vukovar i s velikim se poštovanjem i empatijom poklonili stradalima i nestalima tijekom obrane Grada 1991. godine.

„Po ulicama tvojima Grade povijest stranicu piše. I ona uvijek živi u nama, i oni kojih nema više.“ (Jasna Babić: Mom Gradu). Terenska nastava provedena je u sklopu projekta „Posjet učenika osmih  razreda Vukovaru“, a u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

86 učenika vodili su razrednici, učiteljice povijesti i stručna suradnica socijalna pedagoginja. Učenici su na predavanjima Domovinski rat i Bitka za Vukovar upoznati s osnovnim društveno-političkim odrednicama uoči napada na Vukovar, zbivanjima do sloma obrane Grada, gospodarskim razvojem i nacionalnom strukturom  stanovništva. Obišli su i izložbene prostore u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar – eksponate vojno-civilnih vozila i letjelica koji su korišteni u obrani grada, hangare te prostor u kojem su vjerodostojno prikazani koncentracijski logori Begejci i Stajićevo.

Razgledali su Gradski muzej Vukovar koji se nalazi u dvorcu Eltz. Upoznati su sa značenjem obitelji Eltz za Vukovar i s razdobljima razvoja Vukovara prikazanim kroz etape. Najzanimljiviji dio bio je postav o počecima ljekarništva, novinske djelatnosti i o tvornici Borovo (izložene su startasice u različitim motivima, a gležnjače zenge nosili su hrvatski branitelji).

U Muzeju vučedolske kulture učenici su pratili prostor i razvoj, svakodnevni život, obrt, vjerovanja i obrede starih Vučedolaca. U crkvi sv. Filipa i Jakova pozorno su slušali izlaganje domaćina o stradanju i u dirljivoj tišini napustili prostor crkve. Najdojmljiviji im je bio uspon na Vodotoranj i impresivan pogled koji se pruža s njega.

Drugog dana, nakon ranog buđenja i doručka, obilazili su memorijalna mjesta u Vukovaru. Posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, poznatoj kao „groblje tenkova“. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata paljenjem svijeća odali su počast stradalima, a na području Masovne grobnice Ovčara saznali su kako je otkrivena, molitvom su odali počast dvjema stotinama stradalih branitelja, ranjenika i civila, ali i iskazali nadu da će još šezdeset nestalih biti pronađeno. „Kukuruzni put – Put spasa“ jedini je put kojim je bilo moguće krenuti iz Vukovara prema Bogdanovcima, danas obilježen hrvatskom zastavom i kapelicom. U podrumskim prostorijama „Mjesta sjećanja – Vukovarska bolnica ’91.“ moguće je osjetiti trenutak zaustavljen u vremenu. U te prostorije premješteni su pacijenti i medicinsko osoblje koji su radili u neadekvatnim uvjetima tijekom tromjesečnog granatiranja.

Program je završen Školom mira u Ružičkinoj kući  i natjecanjem u kvizu znanja. Tu su se okupili učenici iz još četiri škole koji su uz našu školu bili na terenskoj nastavi. Učenici škole pokazali su odlično znanje. Spoznaje s terenske nastave postale su trajna znanja, a učenici su ponovno osvijestili da žrtvu, stradanja i patnju Vukovaraca treba cijeniti i poštovati.