prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osmi Zagreb Book Festival

U Zagrebu se od 23. do 28. svibnja 2022. godine u prostorima kluba Ritam grada i Knjižare Ljevak održava osmi Zagreb Book Festival – ZBF 2022.

Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija s jasnim ciljem poticanja čitanja i kritičkog razmišljanja. Nakon sedam uspješnih izdanja postao je nezaobilazna točka na kulturnoj i književnoj karti Zagreba, ali i šire.

Osmo izdanje ZBF-a održat će se pod nazivom “Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva”. Odnos ljudi prema okolišu predstavlja jedan od osnovnih problema suvremene civilizacije s kojim je najuže povezana i sudbina ljudske vrste. Ponovno promišljanje ekologije u posljednje vrijeme dobiva na značaju jer je čovjek kao glavni zagađivač prirode tehnološkim razvojem i demografskom ekspanzijom osnažio svoj utjecaj na okoliš te ga izmijenio do te mjere da šteti njegovu zdravlju i ugrožava mu opstanak.

U jeku novog sukoba na europskom kontinentu svakoga smo dana suočeni sa spoznajom koliko je krhka prirodna ravnoteža, odnosno, koliko lako može biti uništeno sve ono što smo smatrali konstantom. U promišljanju ove aktualne teme otići ćemo korak dalje te pojam preslikati na ostale segmente ljudskog života, društva i umjetnosti. Književnost nam daje okvir u kojem možemo sagledati cjelovitiju sliku ljudskog iskustva i povijesnih događaja, i može nas učiniti empatičnijim i dalekovidnijim kako bismo bili otvoreni za nova iskustva. U svjetlu toga, tema festivala jedna je od onih koja svojom dubinom i sveobuhvatnošću natkriljuje svako književno djelo, svaki razgovor o društvenim pomacima, rasvjetljavajući uvjete našeg života na zemlji i u društvu.

Najavljene su brojne panel diskusije koje će otvoriti različita pitanja i teme, od zelene poezije, ekofeminizma, privlačnosti teorija zavjere do urgentnosti klimatske krize.

Program Festivala možete pogledati ovdje.