prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorena 47. izborna Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva

U Providurovoj palači u Zadru otvorena je 5. listopada 47. izborna Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, koja će do 8. listopada razmatrati ključne trendove u struci i njihovu implementiranost u hrvatsko knjižničarstvo, od pitanja digitalne transformacije hrvatskih knjižnica i knjižničnih zbirki, preko zelene tranzicije do razvoja knjižničnih usluga za novo doba i za različite skupine korisnika.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak zahvalio je Hrvatskom knjižničarskom društvu kao i svima koji svojim aktivnostima pridonose razvoju knjižnica i knjižnične djelatnosti. Naglasio je važnu ulogu knjižnica u digitalno doba te istaknuo kako su iskustva i spoznaje o potrebama knjižničnih korisnika važan gradivni element kulturnih politika, ali i pokazatelj za unapređenje knjižničnih službi i usluga.

„Moramo biti svjesni naše ranjivosti uslijed izloženosti nepovoljnim globalnim političkim, ekološkim i migracijskim utjecajima, novim podjelama u društvu, kao i širenju lažnih vijesti i dezinformacija, isključenosti, posebice ranjivih skupina“, upozorio je Poljičak ali jednako tako ustvrdio kako trebamo biti ohrabreni rezultatima koju ova kulturna djelatnost pokazuje u svladavanju poteškoća u prošlosti i stvaranju rješenja koja zajednici osiguravaju vitalne kulturne sadržaje.

Uz čestitke organizatorima te želje za „uspješnim dijalogom i razmjenom ideja kako bi nove svjetove koje knjižnice grade osigurali korisnicima i društvu cjelovit uvid u bogatstvo hrvatske pisane baštine“, državni tajnik je poručio kako će Ministarstvo kulture i medija nastaviti pratiti i podržavati rad knjižnične djelatnosti.

Okupljenima su se obratili predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, predsjednik Društva knjižničara Zadar Milko Belevski, pročelnica Odjela za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić te pročelnik Odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.

Ovogodišnja Skupština će kroz izlaganja, okrugle stolove, forumske rasprave i radionice razmatrati neizbježno pitanje prilagodbe knjižnica novom dobu i potrebama u zajednici.

Program