prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Panel rasprava: Digitalni mediji i mentalno zdravlje

U Osnovnoj školi braće Radića Pakrac, u četvrtak, 18. travnja 2024., na satu razrednika u 7. a organizirana je panel rasprava na temu: Digitalni mediji i mentalno zdravlje. Gošće panel rasprave bile su školska pedagoginja Željka Maic, školska psihologinja Nataša Major te gospođa Jelena Ivanović, majka učenice iz razreda.

Rasprava je organizirana povodom obilježavanja medijske pismenosti, a započela je čitanjem članka na tu temu koji je objavljen u Jutarnjem listu. Zatim su panelistice imale uvodnu riječ. Istaknule su važnost digitalnih medija u suvremenom svijetu te o njihovom utjecaju na mentalno zdravlje mladih. Panelistice su istaknule kako korištenje digitalnih medija može imati pozitivne i negativne učinke na mentalno zdravlje te kako je važno pravilno upravljati tijekom vremena provedenim pred ekranima.

Pedagoginja je govorila o važnosti edukacije o sigurnom korištenju digitalnih medija i potrebi postavljanja granica u korištenju istih. Također je naglasila važnost socijalne interakcije i fizičke aktivnosti u prevenciji problema mentalnog zdravlja. Psihologija je istaknula kako digitalni mediji mogu imati negativan utjecaj na samopouzdanje i socijalnu komunikaciju mladih te kako je važno naučiti prepoznati znakove ovisnosti o digitalnim medijima. Također je govorila o važnosti komunikacije s roditeljima i odraslima o problemima koji se mogu javiti u vezi s korištenjem digitalnih medija.

Gospođa Ivanović podijelila je svoje iskustvo u vođenju djece kroz digitalni svijet te je istaknula važnost praćenja dječjih aktivnosti na internetu i postavljanja ograničenja u korištenju digitalnih medija.

Na kraju panel rasprave učenici su imali priliku postavljati pitanja i raspravljati o svojim iskustvima i dilemama vezanim za korištenje digitalnih medija. Svi su se složili kako je važno educirati se o sigurnom korištenju digitalnih medija i održavati ravnotežu između online i offline aktivnosti kako bi se očuvalo mentalno zdravlje mladih. Panel rasprava o digitalnim medijima i mentalnom zdravlju bila je informativna i poučna za učenike 7. a razreda te ih je potaknula na razmišljanje o vlastitom korištenju digitalnih medija i brizi za vlastito mentalno zdravlje.