prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pet nepoznatih tekućina

Od 6. do 11. studenoga u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju je održan jedanaesti Festival znanosti. Osnovni je cilj Festivala promicanje znanja, izvrsnosti, inovativnosti i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva.

Cijeli tjedan znanstvenici su se trudili Sinjanima približiti ljepotu znanosti.

Svako prijepodne, svih pet radnih dana, a u sklopu programa nedavno završenoga Festivala znanosti, u školi su se održavale radionice iz kemije za učenike sedmih i osmih razreda pod naslovom “Pet nepoznatih tekućina”.

Radionice Školske knjige vodio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, uz asistenciju Ivana Raiča, studenta kemije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. S učenicima su tijekom radionice bili njihovi nastavnici kemije Maja Grgurević, Cvjetana Vrca i Jure Poljak.

Svaka je radionica započela uvodnim izlaganjem u kojem je dr. Portada učenicima objasnio zadatak i pravila radionice. Pred učenike je postavio pet plastičnih bočica napunjenih bistrim bezbojnim vodenim otopinama nepoznatoga sastava i označenih slovima abecede te stalak s epruvetama. Učenici su voditelju radionice predlagali pokuse koje treba izvesti s tekućinama pa su zajedno bilježili i komentirali opažanja te su tako postupno otkrivali sastav nepoznatih tekućina. 

Nakon uspješno riješenoga zadatka, voditelji radionice izveli su još dva atraktivna demonstracijska kemijska pokusa koja su kod učenika pobudila veliko zanimanje.

Voditelji su sadržaj radionica prilagodili dobi učenika, što je i njima bio svojevrstan izazov pa su jednostavno i zanimljivo djeci približili znanost. Učenicima su se radionice svidjele o čemu najbolje svjedoči činjenica da je u svakoj grupi na kraju svake radionice voditeljima postavljeno pitanje hoće li i kada ponovno doći u školu.

Ovim putem zahvaljuju predavačima Tomislavu Portadi i Ivanu Raiču na lijepim i zanimljivim predavanjima, organizatorima Festivala znanosti u Sinju te uredništvu kemije Školske knjige na organizaciji radionica u školi.