prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pi u boji

Učenici Obrtno tehničke škole i Zdravstvene škole u Splitu obilježili su Dan broja π videokonferencijom tijekom koje su prezentirali radove.

Jedan od najpopularnijih brojeva je zasigurno broj Pi ili π. Ta matematička konstanta definira se kao omjer opsega i promjera kruga. Svake godine, 14. ožujka, obilježava se Dan broja Pi. Mnoge škole širom svijeta na razne načine, primjereno uzrastu svojih učenika, obilježavaju taj dan.

Učenici Zdravstvene škole s nastavnicom Marijom Jurišić Šarlijom održali su izlaganje koristeći Book Creator. Prezentirali su povijest izračuna broja, njegove moderne izračune, zanimljivosti o broju i plakate koje su izradili u alatima Canva i Publisher. Centralni dio izlaganja bio je broj Pi u svemiru. Prikazom velikog broja zanimljivih i riješenih zadataka: Maraton na Marsu, Frozen formula, Gravitacijsko hvatanje, Mapiranje nebeskih tijela, Letjelica u orbiti i slično, dotaknuli su se broja Pi na vrlo aktualan način. Učenici Obrtno tehničke škole s nastavnicom Manuelom Brnčić Dadić pokazali su kako beskonačnost znamenaka broja Pi u svom grafičkom ostvarenju iskazuje  ljepotu.pi ocrtano

Smjer Drvodjeljski tehničar dizajner u svojim strukovnim predmetima koristi se za crtanje program AutoCAD čijom su primjenom učenici toga smjera prikazali učestalost pojavnosti znamenaka broja Pi po deseticama decimala. Svakoj znamenki od 0 do 9 pridružili su jednu boju. Tako su npr. zapis 3.14 prikazali  na način da su od znamenke 3 njoj pripadajućom bojom povlačili dužinu do znamenke 1. Od znamenke 1 njoj pripadajućom bojom povlačili su dužinu do znamenke 4. Ponavljajući navedeni postupak dobili su niz prekrasnih, šarenih slika broja Pi u boji. U završnom dijelu videokonferencije odigran je i kviz na temu broja Pi, izrađen u alatu Kahoot. Učenici su se jako potrudili oko pripremanja sadržaja za obilježavanje Dana broja Pi i pripremanja prezentacija koje su koristili u videokonferenciji. Ovakav oblik suradnje pokazao se vrlo uspješan.