prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Početak međunarodnog strateškog partnerstva ARTIE – umjetna inteligencija u obrazovanju

“ARTIE: Umjetna inteligencija u obrazovanju – izazovi i prilike novog doba: razvoj novog kurikuluma, priručnika za učitelje i online tečaja za učenike” je dvogodišnje strateško partnerstvo sufinancirano sredstvima Europske komisije iz programa Erasmus+.

Partnerstvo je sastavljeno od tri škole i dvije organizacije usko povezane uz obrazovanje i stručno osposobljavanje: I. osnovna škola Čakovec (Hrvatska), I Spoleczna Szkola Podstawowa im. Unii Europejskiej w Zamosciu (Poljska), Agrupamento de Escolas do Barreiro (Portugal), Hrvatski savezrobotičara (Hrvatska ) i Nefinia (Nizozemska). Nositelj je I. osnovna škola Čakovec, a međunarodnim strateški partnerstvom upravljaju i vode ga Ivana Ružić, koordinator i Siniša Stričak, ravnatelj.

U srijedu, 9. prosinca 2020. godine, održan je prvi radni online sastanak na kojem su partneri svečano obilježili početak rada međusobnim predstavljanjem i dogovorom oko načina, dinamike rada, stvaranja intelektualnih rezultata, testiranja, evaluacije, izvještavanja i diseminacije. O važnosti teme i očekivanih postignuća ovog partnerstva dovoljno govori činjenica da je ARTIE već u studenom 2020. godine i prije formalnog početka bio predstavljen na međunarodnoj konferenciji CARNET User Conference 2020., a Agencija za mobilnost i programe EU u Zagrebu ocijenila ga najboljim ovogodišnjim projektnim prijedlogom u Hrvatskoj u kategoriji prijedloga Erasmus+ KA201.

U današnjem svepovezanom svijetu umjetna inteligencija je jedna od vitalnih kompetencija, posebice za djecu i mlade. Korisnici tehnologije moraju razumjeti što se krije iza zaslona njihovog pametnog telefona, načine na koje svakodnevno koristimo umjetnu inteligenciju, načine na koje se ona može zloupotrijebiti i kako se zaštititi, načine kako funkcioniraju društveni mediji itd. Digitalizacija mijenja načine na koje učimo, poučavamo, načine na koji ljudi rade i vještine neophodne za današnje i buduće poslove. Tržište rada ima veliki nedostatak stručnjaka u području umjetne inteligencije. Nedavno izvješće IBM-a, i Foruma za visoko obrazovanje pokazuje da se u 2020. godini broj slobodnih radnih mjesta koje traže specifične vještine za rad s podacima i analitičke vještine povećao s 364 000 na 2 720 000. Partnerske organizacije primijetile su da obrazovni sustav još uvijek nije razvio sveobuhvatan obrazovni resurs za potrebe tržišta rada u ovom specifičnom području. Partnerstvo ARTIE iznosi niz relevantnih ciljeva politike Europske komisije koje su važnije više nego ikad. To uključuje:

  • podrška za visokokvalitetno obrazovanje
  • razvijanje digitalnih vještina Europljana
  • poticanje inovacija i digitalnih kompetencija u svim obrazovnim institucijama
  • otvaranje obrazovnih sustava i povezivanje s tržištem rada.

Metodološki pristup međunarodnog strateškog partnerstva ARTIE temelji se na multidisciplinarnom pristupu, učenju temeljenom na problemima i učenju temeljom na igrama, suradničkom rješavanju problema kao učinkovitom alatu za razvoj kreativnog razmišljanja i metodologiji usmjerenoj na učenika. Ciljevi međunarodnog strateškog partnerstva ARTIE:

  • koristiti najnovije tehnološke inovacije i alate za rješavanje svakodnevnih problema koristeći se vještinama računalnog razmišljanja i programiranja
  • naglasiti suradničko rješavanje problema kao učinkovit alat za kreativno razmišljanje i metodologiju usmjerenu na učenika
  • omogućavanje aktivnog učenja što doprinosi boljem razumijevanju i primjeni znanja i vještina
  • naučiti kako kreativno rješavati probleme koristeći novostečeno iskustvo
  • promovirati STEM i poslovne ideje povezane s robotskom i umjetnom inteligencijom uskom suradnjom s lokalnim institucijama i obrazovnim centrima.

Očekivani rezultati rada međunarodnog strateškog partnerstva ARTIE jesu razvoj sveobuhvatnog kurikuluma koji će učenicima u osnovnom obrazovanju omogućiti rano stjecanje znanja i vještina za razvijanje budućih kompetencija, razvoj metodoloških priručnika, nastavnih planova, primjera dobre prakse koji će potaknuti učitelje na podučavanje najnovije brzo mijenjajuće tehnologije, stvaranje međunarodne mreže učitelja koji kontinuirano surađuju, razmjenjuju iskustava i primjere dobre prakse na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini s učiteljima iz različitih škola, lokalnih vlasti i kreatora politike, djeci i mladima pružanje inovativnih obrazovnih sadržaja iz područja robotike i umjetne inteligencije, produbljivanje znanja i vještine, povećanje zanimanje za poslove budućnosti.