prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Početak projekta “Participativni online filmski klub Sedmi kontinent”

Osnovna škola “Antun i Stjepan Radić” Gunja sudjeluje u projektu “Participativni online filmski klub Sedmi kontinent”. Projekt provodi Udruga “Djeca susreću umjetnost” i besplatan je za sve osnovne škole. Koordinatorica projekta u školi je školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicama Jelenom Cvijović, Ružicom Taragdžić i Anitom Miočić Milevoj.

Osnovna namjena projekta je: poticanje filmske pismenosti u kojima do sada škole nisu imale prilike sudjelovati ili su mogle sudjelovati uživo u sklopu filmskih festivala ili ciljanih filmskih radionica. Učenici će razvijati filmsku kulturu, socijalne vještine te niz drugih vještina i sposobnosti poput kritičkog mišljenja, kreativnosti i kulture.

Jedna od aktivnosti  je online druženje “Dan filma”, gdje će se učenici u online okruženju susresti se s hrvatskim filmašima i poslušati uvod u filmsku projekciju te nakon gledanja filma sudjelovati u razgovorima o odgledanom filmu. Tom prigodom, učenici 1. a razreda sudjelovali su na prvoj radionici pod nazivom Dan filma. Učenici su na početku radionice poslušali uvodnu priču o animiranom filmu koju je predstavio izvršni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa Silvestar Mileta. Zatim su pogledali animirani lutkarski film “Koyaa”, koji se sastojao od šest dvominutnih epizoda. Prva epizoda nosila je naziv “Razigrani autić”, druga “Divlja ležaljka”, treća “Leteća bilježnica”, četvrta “Tvrdoglave naljepnice”, peta “Rasplesane čarape” i šesta “Smrznuti šal”.

Koyaa je visok, mršav mladić u planinskoj opravi velikih znatiželjnih očiju i razigranog karaktera. Kroz život korača laganih nogu i pun dobre volje. Pun optimizma, upornosti i puni džepovi mašte koji ga izvuku iz svih problema. Zadovoljan malim uspjesima zna uživati u planinskoj svakodnevici. Drugi lik u animiranom filmu je gospodin Gavran, koji je po prirodi ljubazan i miran, uvijek usredotočen na svoju omiljenu aktivnost kojom ispuni svoje vrijeme: izrada najrazličitijih vrsta kućica za ptice. Njegovu velikodušnost tu i tamo poremete Koyiine vragolije, ali iskusni starac dobro zna kad treba postupati mudro i strpljivo.

Nakon pogledanih šest epizoda učenici su razgovarali s gostom iznenađenja filmskim kritičarem Hrvojem Pukšecom, koji je popričao o filmskoj kritici s učenicima. Svi su jednoglasno dali izvrstan (5) ovom serijalu animiranih filmova o Koyii. Također, naučili su da je izrada lutkarskih animiranih filmova dugotrajan proces u kojem sudjeluje više od 35 sustvaratelja. Potrebni su scenarij, lutke, scenografija, rekviziti, animacija, glazba i još tisuću stvari bismo mogli navesti.