prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Policijska postaja Nova Gradiška i osmaši u projektu “Prijateljstvo, a ne nasilje”

Obzirom da je nasilje nad djetetom ozbiljan društveni problem, ali i jedan od najčešćih kršenja prava djeteta, dobro je da se u prevenciju uključe sve institucije u zajednici. U Policijskoj postaji Nova Gradiška osmišljen je projekt „Prijateljstvo, a ne nasilje“ koji ima za cilj prevenirati, ali i smanjiti nasilje nad vršnjacima, a namijenjen je učenicima osmih razreda. Nositelj projekta je kontakt policajac Bernardin Trnka.

U projekt su se uključili ravnatelji i stručni suradnici iz 9 osnovnih škola: OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška, OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška, OŠ „ Matija Gubec“ Cernik, OŠ Ante Starčevića Rešetari,OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci, OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo, OŠ „Matija Antun Relković“ Davor, OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela, OŠ Markovac Vrbova. Projekt  su podržale i Gradske vlasti.

U Osnovnoj školi „Mato Lovrak“ Nova Gradiška projekt je počeo pedagoškim radionicama 11. travnja i 17. travnja u trajanju od dva školska sata. Radionice su vodili kontakt policajci Bernardin Trnka i Tomislav Maraković i pedagoginja Slavica Janošević Ordanić. U zanimljivim radionicama učenici su raspravljali o tvrdnjama vezanim za vršnjačko nasilje, te u raspravu unijeli i vlastita iskustva. Davali su i prijedloge kako u suzbijanju nasilja može pomoći škola, roditelji, policija, društvena zajednica, a naravno i oni sami.

Projekt se nastavlja u mjesecu svibnju sportskim susretima osmih razreda iz svih devet škola na izletištu Strmac, a iduće školske godine aktivnosti se nastavljaju s budućim osmašima.

Treba napomenuti da je idejno rješenje plakata za ovaj projekt dao Gordan Bijelić, nastavnik likovne kulture u našoj školi, a po uzoru na plakat izrađene su dopisnice koje dobivaju učenici osmih razreda.

Na dopisnicama se nalaze poruke koje ne treba objašnjavati, nego o njima promišljati i ugraditi ih u vlastiti život. Donosimo neke od poruka :

Jedini način da imaš prijatelja jest biti prijatelj. R. W. Emerson

Ludost učinjena u mladosti ne može se nadoknaditi u starosti. B. Russel

Druži se s onima koji će te učiniti boljom osobom. Narodna izreka

Ako vas osoba povrijedi, možete zaboraviti; ako vi povrijedite nekoga, uvijek ćete to pamtiti. K. Gibran