prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pomozimo im da se zaljube u prirodu

Učiti djecu o prirodi i njezinim ljepotama i zakonitostima s ciljem da razviju ljubav i poštovanje prema okolišu, jedna je od najvažnijih zadaća koja se ne bi trebala učiti samo u vrtiću ili školi. Ukoliko vam se ova zadaća čini preteška, možete odahnuti, jer se zapravo radi o vrlo jednostavnim i zabavnim aktivnostima.

Istraživanje prirode s djecom može se izvesti u dvorištu, u parku, u susjedstvu ili na izletu. U svakom slučaju trud će se isplatiti, jer osim zabave djeca razvijaju pozitivne osjećaje za boravak na otvorenom i steći će nezaboravne uspomene.

Evo nekoliko dobrih ideja:

1. Igramo se u blatu

Svi imamo tendenciju djecu držati u čistim, gotovo sterilnim uvjetima, ali ništa im se neće dogoditi ako pod vlastitim prstićima osjete malo mirisne zemlje natopljene u vodi. Topao i sunčan dan, malo blata u dvorištu ili bazenčiću je sve što vam treba. Dozvolite djeci da spontano istraže ovu “musavu” zabavu. Igra nije za malenu djecu koja bi nakon jedne sekunde poželjela kušati malo smeđe dragocjene zemljice. Tijekom igre možete rasprostrti po podu bijele velike papire i animirati djecu da blatnim ručicama nacrtaju neko umjetničko djelo.

2. Gradimo kućicu za vile

Uz deblo drveta, u kutu dvorišta ili u vrtu, pomognite djevojčicama izgraditi kućicu za vile. Materijale, kao što su grančice, kamenčići, suha trava, lišće, puževe kućice i dr. potražite zajedno u dvorištu. Potom dozvolite djeci da im mašta podivlja dok zajednički izrađujete male stolice, krevetiće i drugi namještaj koji će trebati sitnim noćnim vilama za udoban dom. Klinci će vas vjerojatno pitati postoje li doista male noćne vile, ali im dozvolite da sami daju odgovor i mišljenje na to pitanje.

3. Sadim svoj mali vrt

Možete pomoći djeci da zasade svoj vlastiti vrt. Osim igre mladica, možete započeti dnevnik prirode i vrta te fotografirati napredak koji pokazuje vrt vaših mališana.

4. Posjet botaničkom vrtu, eko-selu ili agroturizmu

Posjetite li bilo koji od navedenih lokacija, ljubazni zaposlenici ili domaćini zasigurno će imati niz zanimljivih priča sa svog imanja. Biljke i životinje bez sumnje će zainteresirati svakog mališana.

5. Drvo je moj prijatelj

Dozvolite djetetu da odabere omiljeno drvo u dvorištu, susjedstvu ili parku koje će biti samo njegovo. Oko drva slobodno zavežite vrpcu na kojoj piše “Volim svoje drvo”. Drvetu slobodno nadjenete i ime kao što su “Zelenko”, “Bodljikavi čupko”, “Maleni”. Potom zajedno s djetetom promatrajte drvo kroz duže razdoblje i promjene kroz koje ono prolazi, otkrijte koje je vrste, koje životinjice na njemu žive i kakvo sjeme ili plodove proizvodi. Dijete može fotografirati ili nacrtati svoje drvo i napraviti malu bilježnicu “Kako živi moje drvo”.

6. Tajno sklonište

Pomognite djetetu pronaći njegovo tajno sklonište u dvorištu, šumi ili parku. To može biti mjesto na koje će odlaziti pričati svoje tajne drveću i ptičicama, maštati i zaželjeti želje te naravno, mjesto za igranje.

7. U potrazi za slatkim bobicama

Teško je danas u prirodi pronaći kupine, ribizle, maline i druge bobice, ali ništa vas ne košta da pokušate ostvariti misiju “Bobica”. Informirajte se gdje su najbliži uzgajivači te ih zamolite za savjet. Za ovu se misiju treba malo potruditi i pripremiti, ali neće vam biti žao.

8. Avantura u potočiću

Mrežnica, Kupa i ostala riječna izletišta daju izvrsnu priliku da djecu upoznamo sa slatkovodnim aktivnostima. Prije svega uvjerite se da je kvaliteta vode dobra i da neće naštetiti vašoj djeci, a potom se bacite s klincima u istraživanje potočića, riječnih dna, laganih virova na vodi, ribica i kamenčića i svega što se može vidjeti u plićaku.

9. Učimo o pticama pjevicama

Postavite u vrtu hranilište za ptičice i promatrajte s djecom koji vam sve mali, raspjevani gosti dolaze. Kasnije pokušajte na Internetu saznati koje ptice žive ljeti u našim krajevima i je li moguće da su baš neke od njihovih vrsta posjetile i vaš dom.

10. Dnevnik prirode

Za vođenje dnevnika prirode dovoljno je kupiti bilježnicu i bojice. Prilikom svakog boravka u prirodi, pokušajte djecu potaknuti da crtaju ono što vide i opisuju stvari iz prirode koje im se čine čudesne i neobične. Nemojte im pomagati, već provedite s njima tih 30 minuta u razgovoru dok oni crtaju svoje dojmove.

11. Hranimo ježeve

Ježevi su plašljive životinjice i rijetko ćete ih imati prilike vidjeti i dotaknuti. Od ove igre napravite misterij te ostavite na jednom mjestu u dvorištu narezane jabuke i mrkvice, te sljedećeg dana s djecom provjerite jesu li ježići ili možda neka druga noćna bića, pokupili poslasticu koju ste im ostavili.

12. Šareno kamenje

S djecom potražite kamenje neobičnog oblika, a potom sjednite svi zajedno s temperama u dvorište i stvarajte “kamenu umjetnost”. Kamenjem potom možete ukrasiti tegle s cvijećem, vrt i kamenjar. Ukoliko živite na jadranu, isto možete učiniti i sa školjkicama. Pripazite samo da boje koje koristite nisu otrovne.

13. Vikend kampiranje

Kampiranje predstavlja sve ono uzbudljivo što čovjek doživljava u neposrednom dodiru s prirodom. Mistično noćenje pod zvijezdama, tihi razgovori uz vatru, miris drveća i grmlja, tiho šuštanje i poštovanje prema svim prirodnim ljepotama koje nas okružuju.

14. Mjesec ima svoje faze

Dok s obitelji provodite tople ljetne večeri na balkonu ili terasi, zabavite djecu s pričom o mjesecu i njegovim mijenama. Ispričajte im da mjesec utječe na prirodu i sve živo, ali rijetko imamo vremena promatrati ljepote njegovih promjena. Nabavite i dalekozor, kako bi djetetu još malo približili osjećaj prostranstva svemira u kojem živimo.

15. Čitamo u prirodi o prirodi

Posjetite li bilo koju knjižaru, pronaći ćete niz zanimljivih dječjih knjiga o čudesnim pojavama u prirodi. Nakon igre na otvorenom, pročitajte djeci u hladovini ili na njihovom tajnom skrovištu neku zanimljivu priču o životinjama, svemiru ili biljnom svijetu, dok oni uživaju u voću ili krekerima. Dozvolite im da se izvale na travi, zatvore oči i slušaju. Na taj način odvojit ćete se od mobitela, računala i svega što nam svakodnevno odvlači pažnju, a vaš glas djelovat će terapeutski na djecu.

16. Planinarenje – noga već sama beži

Dok u našim gradovima sunce prži tijelo i um, planine daju jedno divno osvježenje i rekreaciju. Ovisno o dobi djeteta, odaberite neku lakšu pješačku turu i krenite u avanturu. Važna je udobna obuća, puno vode i mašta. Uzvisine sa svojim šumarcima, vidikovcima, stijenama i puteljcima daju pregršt materijala za stvaranje potpuno novog svijeta mašte. I izvrsnu zabavu za cijelu obitelj.

17. Košarica ljepotica

Pronažite staru košaricu ili neku drugu posudicu od prirodnog materijala u kojoj ćete čuvati sve lijepo što ste pronašli s djecom u prirodi. U njoj možete čuvati neobične kamenčiće, žireve, češere ili suho lišće. Neka košara bude uvijek dostupna djeci koja će se brinuti o njoj, prazniti je i uzimati si stvari iz nje kad osjete želju ili potrebu. Kada se djeca zasite igranja s nekim predmetima, zaputite se u šetnju i vratite ih natrag prirodi.

18. Vodeni dan

Ponekad je i odrasle potrebno podsjetiti koliko nam je voda važna u životu. Ispunite bazenčić vodom, zabavljajte se s vodenim balonima, napravite ledene kocke i promatrajte kako se otapaju na suncu, postavite prskalicu, nabavite pištolje na vodu…i vodeni dan bit će potpuni uspjeh.

19. Igra na kiši

Zatomite u sebi onaj roditeljski glas koji govori “ne na kišu, prehladit ćeš se”, te uhvatite ljetni pljusak kada je vani toplo. Bosih nogu trčite s djecom po toplom asfaltu ili travi, igrajte se i ganjajte, a neće se ništa dogoditi ako zakoračite u malo blata i prljavštine. Djeca će taj kratkotrajni tulum na kiši pamtiti do kraja života.

20. Igra bez granica

Potaknite djecu da što više vrmena provode na otvorenom. Tako dugo dok su vam na oku, dozvolite im igru bez strukture i granica. Neka se penju, neka vrište, neka se zaprljaju, glavno da su na svježem zraku, okupani suncem i bezbrižnošću.

 

Članak je izvorno prenesen sa http://www.klinfo.hr/