prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Povodom 77. obljetnice smrti hrvatskog novinara i pisca Franje Fuisa

Povod obljetnice smrti Franje Fuisa održana je radionica stripa u Gradskom muzeju Virovitica.

Inspirativnom radionicom u Gradskom muzeju Virovitica, kustosica kulturno-povijesne zbirke Nikolina Hečimović, uvela je učenike Tehničke škole Virovitica u svijet “devete umjetnosti”. Rješavajući prvi zadatak, učenici su osmislili osnovne dijelove stripa (opis prostorije, opis osobe i opis događaja). Nakon predavanja o povijesti stripa i glavnim izražajnim sastavnicama stripa upoznali su zanimljiv život i profesionalno djelovanje Franje Fuisa.

Fra Ma Fru – privatni i profesionalni život (Golo Brdo kraj Virovitice, 14. XI. 1908. – Preka Kosa, Plitvice,10.X.1943.) jedan je od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesnik, pisac i autor scenarija za stripove Andrija Maurovića. Učenici su listajući stripove Grob u prašumi, Četiri jahača apokalipse, Mrtvačka trojka, Zlato i Veliku glad u plemenu Gula-Gula i sami pokušali osmisliti scenarij te prikazati ga u sekvencijalnim sličicama u nizu. U ugodnom ozračju i vedrom raspoloženju učenici su otvorili vrata svijeta još jednog medija. U stripu mogu izraziti svoje misli i osjećaje razvijajući kreativnost što su i pokazali uradcima, kao i željom za ponovnim susretom koji je već dogovoren.