prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predstavljen nacrt novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

Povodom otvorenog javnog savjetovanja o nacrtu novog Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Ministarstvo kulture i medija organiziralo je u prostorima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu prezentaciju nacrta novog Zakona koji se donosi nakon više od dva desetljeća te osigurava sveobuhvatnu reformu načina zaštite i upravljanja kulturnom baštinom.

Predstavljajući novi prijedlog Zakona, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako ovaj Zakon donosi velike iskorake s naglaskom na  usklađivanje s reformom propisa vezanih uz prostorno planiranje i građenje. Dodala je da će doprinijeti svemu onome što Vlada radi kako bi se ubrzala postupanja ishođenja dozvola, što obuhvaća bolje definirane procedure, jasno određene rokove, krizna postupanja i preciznije odredbe upravljanja kulturnim dobrima.

Ministrica je izrazila uvjerenje kako će donošenje novog Zakona biti prekretnica koja će učiniti postupanja konzervatora predvidljivijima, jasno definiranima i ujednačenima, što će omogućiti lakše očuvanje i zaštitu kulturne baštine, bilo da su u zaštitu građani uključeni kao njezini korisnici ili vlasnici.  Također je naglasila da će novi Zakon donijeti puno veću pravnu sigurnost naših građana, posebno onih koji žive u kulturno – povijesnim cjelinama.

Ministrica je dodala da će se Zakonom ojačati poveznica između konzervatorskih smjernica i donošenja odluka o komunalnom redu radi redovitog održavanja i upravljanja javnim prostorom u kulturno-povijesnim cjelinama. Podsjetila je također, da je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo i riješilo pitanje vlasništva i uknjižbe Diolekcijanovih podruma čime su stvoreni preduvjeti za sustavno upravljanje, ali i pripremu dokumentacije i pristupanje cjelovitoj obnovi, na što se čekalo desetljećima.

Podsjetila je i na velike iskorake kojima je Ministarstvo osiguralo značajna sredstava NPOO-a za izradu konzervatorskih podloga i podizanje cijelog sustava koji će omogućiti nove e-usluge  čime se građanima, projektantima i drugim javnopravnim tijelima olakšavaju administrativni postupci koji zahtijevaju suglasnost Ministarstva kulture i medija. „Na taj način, prije poduzimanja bilo koje radnje na kulturnom dobru od Ministarstva se može dobiti prethodna konzervatorska lokacijska obavijest u kojoj su sadržane precizne upute za postupanje, odnosno potrebna dokumentacija“, istaknula je ministrica.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec izrazio je uvjerenje da nacrt Zakona predstavlja veliko unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite kulturne baštine.  Naglasio je da će se novi Zakon usredotočiti na kulturno dobro i njegove vrijednosti te mjere zaštite za sve vrste kulturnih dobara, kao i kriteriji za utvrđivanje njihovih svojstava. Istaknuo je da se jasnije i jednostavnije propisuje postupanje prilikom provođenja mjera zaštite kulturnih dobara za vlasnike, korisnike i ostale dionike koji sudjeluju u redovitom održavanju, obnovi i zaštiti kulturnih dobara.